Älghornsbräken

I denna guide:

PLATYCERIUM

Älghornsbräken kommer ursprungligen från Australien, mer specifikt från Queenslands regnskog. I det vilda växer den på stenar och längs med trädens stam. Så när den odlas i hemmet går det att plantera den i en vanlig kruka med jord men den kommer som bäst till sin fulla rätt när den monteras på en hårdare yta som en planka och hängs upp mot väggen. Bladen som växer närmast växtens moderstam är koppformade och bruna. De hjälper växten att klamra sig fast vid stenar och träd i det fria och på krukor, brädor eller vilket material du väljer att montera din Älghornsbräken på. De bruna bladen hjälper till att fånga in de näringsämnen som plantan behöver för att frodas. Älghornsbräken är en slags ormbunke men den ser inte ur som en typisk ormbunke gör. De yttre bladen är gröna och tjocka. De påminner om hornen på en älg, därav dess namn. De stora bladen kan bli upp till en meter långa och har små, tunna hår på sig vilket ger bladen en grå eller silveraktig färg.

PLATYCERIUM

Bild av Bernard DUPONT

LJUSBEHOV

Älghornsbräken vill stå ljust men inte i direkt solljus.

VATTNING

Om en Älghornsbräken övervattnas kommer de koppformade bladen trilla av. Känn på jorden innan du vattnar. Om hälften av den översta jorden i mitten av krukan är torr så fyll upp ljummet vatten i en behållare som du kan doppa ner hela krukan i eller det din Älghornsbräken växer på. Under vintern behöver du inte göra det här lika ofta då ska jorden hållas torrare.

GÖDNING

Köp en gödning som passar din Älghornsbräken. Spä sedan ut den till halva styrkan och ge det till din växt under våren och sommaren. Under vintern vilar den och behöver då ingen extra näring och mindre vatten än vanligt.

TEMPERATUR

Älghornsbräken trivs bäst i en temperatur mellan 18.3°-26.7°C (65°-80°F).

LUFTFUKTIGHET

Älghornsbräken är en växt som trivs i mycket fuktiga miljöer. För att öka luftfuktigheten i hemmet kan du ställa ut behållare med vatten runt växten. Se dock till att inte få någon vätska på bladen.

OHYRA

Ullsköldlöss och Sköldlöss är vanlig ohyra som kan drabba Älghornsbräken.

SJUKDOMAR

Den höga luftfuktigheten som Älghornsbräken trivs i gör också att de lättare angrips av pulveriserad mögel på deras blad.

JORD

Älghornsbräken gillar att stå i en orkidéjord som blandats ut med vanlig blomjord. Om du väljer att plantera din växt på en träbit eller en bit bark så spaghnum- eller vitmossa bra.

KRUKA

Lerkrukor eller trådkorgar är utmärkta att plantera Ålghornsbräknen i. Fyll de med passande mossa och häng upp de på en vägg.

FÖRÖKNING

Om du försöker föröka Älghornsbräken genom delning så kan växtens rötter ta skada. Det är bättre att ta de små nya skotten som växer upp runt basen av Älghornsbräkens stam.

GIFTINFORMATION

Älghornsbräken är inte en giftig växt.