Moses stentavlor

I denna guide:

MARANTA LEUCONEURA

Moses stentavlor kommer ursprungligen från flera delar av världen som Asien, Afrika och Brasilien. De tillhör familjen strimbladsväxter. Blommorna på Moses stentavlor är inte särskilt spektakulära utan det är bladen som gör den här växten unik. Bladen är stora och mönstrade i olika färger. Det finns röda, gröna, beigea och bruna blad. Det speciella med bladen är att de vecklas ut under dagen för att sedan vikas ihop som två bedjande händer när kvällen kommer. De fälls även ihop i fall växten blir för torr.

Köp Moses stentavlor online

Moses stentavlor

Klassisk Moses stentavlor med röda årdror u bladen.

Grön Moses stentavlor

Grön Moses stentavlor. En lättskött och tålig växt med gröna blad

LJUSBEHOV

Moses stentavlor vill inte stå i direkt solljus utan föredrar en plats som är medelljus. För mycket ljus gör att bladen på växten bleknar och vid för lite ljus kommer inte bladen att öppna upp sig helt under dagen.

VATTNING

Moses stentavlor är en bra inomhusväxt som vill stå planterad i en fuktig jord som inte behöver torkas ut något innan nästa vattning, Jorden får dock inte vara för blöt och geggig.

GÖDNING

Moses stentavlor är en växt som gillar att få extra näring varannan vecka under vår och sommar. Den vill helst ha en gödning som är rik på syra. Späd ut gödningen så den blir hälften så stark och ge det till din växt. Du kan ge den lite av ditt te om du får över då det innehåller den syra den vill ha. Under höst och vinter behöver du inte ge den någon extra näring bara vanligt vatten.

TEMPERATUR

Normal inomhustemperatur är vad den här plantan helst vill ha. Omkring 15.6°-26.7°C (60°-80°F). Om det blir för kallt kan bladen ta skada av det.

mosses stentavlor

LUFTFUKTIGHET

En Moses stentavlor trivs bäst i en miljö med hög luftfuktighet som vi normalt sett inte har in våra hem. För att öka på luftfuktigheten och trivseln för plantan kan du ställa ut skålar runt om i hemmet, framförallt i rummet som du har växten i. Du kan också ställa växten ovanpå stenar som du lagt ut på en bricka och fyllt på med vatten. Se då till att växten sitter på stenarna och inte rör vid vattnet.

BLOMNING

Blommorna på Moses stentavlor är små och är inte något märkvärdiga. Det är bladen som är utmärkande med sina fläckar som oftast är 10 till antalet, därav det svenska namnet Moses stentavlor.

OHYRA

Moses stentavlor kan ibland angripas av skadedjur som ullsköldlöss, spinnkvalster och bladlöss. Spraya bladen med en såpblandning för att förebygga uppkomsten av dessa.

SJUKDOMAR

Eftersom Moses stentavlor behöver vara i en miljö med hög luftfuktighet uppmuntrar det till olika bladsjukdomar.

JORD

Moses stentavlor behöver en snabbdränerande krukväxtjord som är luftig och innehåller torv. Den ska kunna hållas fuktig utan att plantan står med rötterna för blött.

KRUKA

Krukan som du planterar din Moses stentavlor i bör vara grund och ha dräneringshål i botten.

BESKÄRNING

För att få en kompakt och buskig växt behöver du beskära din Moses stentavlor. Det betyder i princip att du klipper ner stjälkarna två gånger om året.

FÖRÖKNING

Moses stentavlor kan du föröka genom delning eller genom att ta stamsticklingar.

SPECIELLA TILLFÄLLEN

Moses stentavlors speciella blad som öppnas och stängs har gjort den till en populär växt att ha med på begravningar. Bladen symboliserar två händer som sluts ihop i en bön.

GIFTINFORMATION

Moses stentavlor är en giftfri krukväxt.