Lila sammetsplanta – Gynura aurantiaca

I denna guide:

Den mycket unika Lila sammetsplantan (Gynura aurantiaca) är en utomhusväxt som har sitt ursprung i Indonesien. Det är en träig perenn som kan bli upp till 120 cm bred och mellan 60-90 cm hög.

Den här vackra hängväxten kallas också för Purple Passion och går bra att ha inomhus. Det är en vacker och färgglad växt som lyser upp vilket rum som helst. Växtens fint formade gröna blad är täckta av en lila sammetsliknande yta. Undersidan på bladen är rödlila och den får små gul/orangea blommor. Blommorna bör tas bort så fort de dyker upp, deras doft är inte speciellt inbjudande.

Gynura aurantiaca

Ljusbehov

Den lila sammetsplantan behöver starkt indirekt ljus. Den intensiva lila färgen i bladen börjar blekna när växten inte får tillräckligt med ljus.

Vattning

Den lila sammetsplantan har känsliga rötter så det är viktigt att du inte övervattnar den då den kan få rotröta. En fjärdedel av den översta jorden ska torka ut ordentligt innan du vattnar den igen. Under våren och hösten behöver plantan inte lika mycket vatten som annars så en minskning av vattningen under den perioden är det bästa. Duscha inte sammetplantans blad me vatten de mår bäst av att hållas torra.

Gödning

Den lila sammetsplantan mår bra av att gödas med ett medel som är hälften så svagt som den rekommenderade blandningen ska vara. Spä ut det till halva styrkan och ge det till din planta varje månad under hösten. Under vintern när plantan har sin viloperiod räcker det med att ge varannan månad.

Temperatur

Temperaturen för den här plantan bör ligga mellan 18.3-29.4°C (65-85°F).

Luftfuktighet

Den lila sammetsplantan gillar hög luftfuktighet.

Kan jag spreja min lila sammetsplanta för att öka luftfuktigheten?

Det är inte så klokt att spreja den lila sammetsplantan med vatten då det fastnar i håren på bladen och kan lätt leda till bakterieangrepp och svampinfektioner. Det är bättre att skapa en luftfuktare genom att lägga kulor på en bricka och fylla på med vatten. Se till att din planta står på kulorna och aldrig i vattnet.

Blomning

Under våren eller tidig sommar brukar den lila sammetplantans gul/orangea blommor dyka upp. Blommorna luktar ganska illa så det går bra att klippa bort dem så fort du ser dem komma.

Ohyra

Mjöllöss, ullsköldlöss, spinnkvalster, sköldlöss och bladlöss kan attackera den här plantan.

Sjukdomar

Den lila sammetsplantan är någorlunda resistent mot olika sukdomar, men om du övervattnar den kan roten lätt ta skada och få rotröta.

Jord

För att förhindra att den lila sammetsplantans rötter utsätts för rotröta bör du använda dig av en bra basic blomjord för inomhusbruk. Jorden måste kunna behålla fukten men samtidigt dräneras lätt. Se till att krukan har dräneringshål så plantan inte står med rötterna i vatten.

Kruka

För att få din lila sammetsplanta att må så bra som möjligt bör de vara planterade i små krukor.

Beskäring

När du beskär din lila sammetsplanta så kommer den att se mycket fylligare ut tillslut då det växer ut nya delar där du har trimmat den. Se till att göra det innan den börjar se för ranglig och gles ut. Delarna du tar bort kan användas som sticklingar och för att skapa nya plantor.

Förökning

Den lila sammetsplantan är lätt att föröka genom att ta sticklingar från stammen, Du kan välja om du vill plantera dem direkt i jorden eller om du vill låta de stå i vatten så att rötterna får utvecklas först.

Giftinformation

Åsikterna går isär om den här krukväxten är giftig eller inte. Det finns uppgifter om att en del människor kan få allergiska reaktioner bara från att vidröra plantan. För säkerhets skull rekommenderar jag att du håller barn och husdjur borta från den även om den är listad som en giftfri växt.