Att Välja Krukväxter

Genom att lägga ned lite tid på att faktiskt välja växter istället för att bara plocka de plantor som det råkar vara extrapris på i matbutiken eller som man känner igen från sitt barndomshem kan man göra det mycket enklare för sig att hålla en samling prunkande krukväxter i sitt hem. Varje växtplats är unik och man bör därför omsorgsfullt välja växter till varje del av sitt hem. En krukväxt som är extremt svårskött i vardagsrumsfönstret kan få helt nytt liv av att flyttas till ett fuktigt badrum, och vice versa.

Till att börja med bör du fundera på hur mycket omsorg du vill ge dina krukväxter. Försök vara ärlig mot dig själv. Om du är stressad redan idag kommer du knappast må bättre av att skaffa växtsorter som ständigt släpper gamla blad och tvingar dig att dammsuga kring dem flera gånger i veckan. Om du å andra sidan tycker att det är väldigt roligt och avslappnande att pyssla om krukväxter kanske det är läge att satsa på några arter som kräver en hel del ansning för att se bra ut. Du bör också besluta dig för om dina växter ska kunna klara sig själva om du reser bort eller om du är villig att skaffa blomvakt.

välja krukväxter

Kaktusar är ett bra alternativ om du vill ha lättskötta växter.

Nästa steg är att komma fram till syftet med dina blommor. Vill du ha krukväxter främst som en inredningsdetalj? Vill du ha växter som tillför stora mängder syre, fuktar luften och rensar ditt hem från föroreningar? Vill du ha blommande växter som lyser upp och tar plats eller vill du ha diskreta växter med en mer modest stil? Att fundera på varför man egentligen vill ha växter istället för att köpa dem bara ”för att det ska vara så” gör det mycket enklare att välja växter som verkligen passar i ens hem.

Tredje steget är att avgöra hur mycket plats växten ska få ta upp. Även om växten ser liten ut nu kan den växa till sig rejält de närmaste åren och det är bra att ha någon slags plan för hur man vill göra med växterna i sitt hem. Man kan till exempel välja en växt som kommer att trivas på fönsterbrädan under första tiden av sitt liv och sedan kan flyttas till en golvkruka i vardagsrummet när den blivit lite större.

Hur ser din krukväxtbudget ut? Många är allergiska mot ordet budget och föredrar att köpa växter spontant, men du kan få betydligt mer för dina pengar om du vågar sätta dig ned och planera lite istället för att bara vänta på nästa infall. Dessutom kan spontanköp lätt leda till att ens hem blir fyllt av en salig blandning av olika växter som varken passar särskilt bra ihop eller är lätta att sköta om. När du har lite bättre koll på vilka växter du vill ha och vad de får kosta är det dessutom enklare för dig att hålla ögonen öppna för olika specialerbjudanden. Man skulle kunna säga att planering paradoxalt nog gör det enklare att vara spontan på ett smart sätt när det gäller krukväxter.

Nu bör du sätta dig ned och fundera på vilken miljö du har att erbjuda krukväxten. Hur ser ljusförhållandena ut där du tänkt placera den? Hur är det med luftfuktigheten? Hur kommer dag- och nattemperaturen vara? Är du beredd att investera i artificiellt ljus åt den eller bör du satsa på en art som mår bäst i skuggan?

Slutligen bör du fundera på om det finns andra faktorer som begränsar ditt val av krukväxt. Är någon som bor hos dig eller brukar besöka dig allergisk? Finns det små barn som kan riskera att stoppa växtdelar i munnen? Du bör också tänka på att en del växter som är helt ofarliga för människor kan vara mycket giftiga för vissa husdjur.

När du har kommit såhär långt kan du börja göra research. Internet har massor av information att erbjuda, och du kan också ta din ”specifikationslista” med dig till en plantskola och be dem föreslå några lämpliga växter. Växter lever över hela världen och de har anpassat sig till en myriad olika miljöer. Oavsett hur förhållandena i ditt hem ser ut finns det en planta som kan trivas där, det gäller bara att hitta den.