Monstera-stickling såld för 17 555 kr

Det var i September 2020 som Expressen kunde rapportera om att en monstera-stickling sålts på Tradera för den häpnadsväckande summan 17 555 kronor.

Monstera adansonii

Köparen var 26-åringen Olof Guldbrandsson i Karlstad, som själv var nöjd med att ha hamnat så långt under sin maxbudget på 20 000 kronor.

Sticklingen kommer från arten Monstera adansonii, men plantan är inte vilken vanlig M. adansonii som helst utan en variegerad form (Monstera adansonii ´variegata´).

Sticklingen för 17 555 kronor är den dyraste som någonsin sålts på Tradera.

I en intervu med Expressen berättade Olof Guldbrandsson att han köpt sticklingen som en investering.

”Jag rekommenderar ingen att köpa en sådan dyr växt om man inte är erfaren, men för mig är det en investering”, förklarade han. ”Jag har ett intresse för att jag köpa sticklingar och har varit växtnörd sen jag var barn. Det är en livsstil, folk samlar på olika saker, och det här har blivit min exklusiva samling.”

Guldbrandsson har alltså älskat växter ända sedan barndomen. Han arbetar idag med odling av växer och säljer mycket till grossister och restauranger. Någon risk för att den dyrbara sticklingen ska vanvårdas hos honom finns alltså inte.

Detta var inte heller första gången Guldbrandsson lade ut tusentals kronor på att köpa en ovanlig stickling – tvärt om har han köpt flera liknande sticklingar för priser som överstigt 14 000 kronor.

För att kunna finansiera köpen säljer han själv ovanliga växter ur sin exklusiva plantsamling.

Vad menas med variegerad?

I fallet med sticklingen som Olof Guldbrandsson köpte så kom den från en variegerad variant av Monstera adansonii. M. adansonii har vanligen helt gröna blad, men hos den variegerade varianten som Guldbrandsson köpte en stickling ifrån var istället vissa delar av vissa blad vita.

Variegation innebär att blad, och ibland även stjälkar, naturligt får zoner som har annorlunda färg än vad de ”borde” ha. Det rör sig alltså inte om skador, näringsbrist eller liknande. Det finns dock ett intresssant undantag – hos vissa plantor kan variegation orsakas av ett virusangrepp.

När variegerade blad uppstår bland krukväxter och trädgårssväxter är det vanligt att odlare tar sticklingar från dem.

Vad för slags växt är Monstera adansonii?

Monstera adansonii är en av flera arter i Monsterasläktet, ett släkte som ingår i familjen Kallaväxter. Plantorna i monstersläktet växer vilda i Central- och Sydamerika, och vissa av dem har blivit populära krukväxter världen över, inklusive Sverige. Monsteraplantorna är städesgröna lianer och har antingen hela eller flikiga blad. Hos vissa är bladskivan perforerad med hål.

Det svenska namnet på Monstera adansonii är Liten monstera. I naturen växer den här arten vild från Nicaragua i Centralamerika, i södra Karibien och ned till de norra delarna av Sydamerika. Eftersom Liten monstera har hål i bladen kallas den på engelska bland annat för Five Holes Plant och Swiss Cheese Plant, men namnet Adanson´s monstera är vanligare i handeln. Liten monstera kan bli 2-6 meter hög/lång då den får växa på sitt naturliga lianvis, men som krukväxt brukar den hållas betydligt mindre.