Vikingasköld – Alocasia Amazonica

I denna guide:

Alocasia kommer ursprungligen från Asien och har fått flera olika namn som syftar på dess stora, glansiga blad som är hjärtformade med vågiga kanter. Elefantöra och Afrikansk mask är några av dess namn. Bladen, som kommer i flera härliga färger; rött, brons, lila och blågrönt, har stora markerade bladnerver.

Det är en väldigt annorlunda växt som kan vara allt mellan 15 cm till stort som ett träd. Det är en planta som behöver lite extra omvårdnad och uppmärksamhet. Alocasia-växter räknas som en giftig växt och du bör hålla barn och husdjur borta från den.

Alocasia vikingaskold

Ljusbehov

Alocasia behöver starkt, indirekt ljus men ingen direkt sol på växten.

Vattning

Låt de övre 5-8 centimetrarna jord torka ut innan du vattnar. Försök att hålla jorden jämnt fuktig. Övervattning, våta löv och fuktig jord gör en alocasia-växt mottaglig för en mängd allvarliga svampinfektioner. Kontrollera jorden ofta tills du är säker på vilka behov just din planta har. Under vintern behöver växten mindre vatten då den är inne i sin viloperiod.

Gödning

Från slutet av mars till slutet av september rekommenderas det att gödsla din växt med en blandning som späds ut så den är hälften så svag som den ska vara. För mycket gödning gör att salter byggs upp i jorden och bränner bladen.

Temperatur

Alocasia-växter föredrar varma temperaturer mellan 15,6 ° – 26,7 ° C (60-80 ° F ). Om de utsätts för lägre temperaturer under 15,6 ° C (60 ° F) går de in i viloläge. Låt inte din Alocasia stå i drag eller i närheten av luftkonditioneringen då det kan hända att de tappar sin blad. När det blir som varmast kan din Alocasia få ett nytt blad varje vecka som kan vara dubbelt så stort som det tidigare bladet.

Luftfuktighet

Alocasia växter växer bäst i en miljö med hög luftfuktighet. För att öka luftfuktigheten, placera växten på en bricka fylld med småsten och vatten. Se till att växten sitter på stenarna och inte i vattnet. Du kan också öka luftfuktigheten genom att placera en liten luftfuktare nära växten eller gruppera växter tillsammans. Spreja inte vatten direkt på växten; det uppmuntrar till växtsjukdomar.

Blomning

I jämförelse med Alocasians vackra blad är blommorna små och inte speciellt märkvärdiga.

Ohyra

För att förhindra uppkomsten av ohyra såsom mjölbaggar, sköldlöss, bladlöss och spinnkvalster kan du spreja din Alocasia med en blandning av vatten och flytande tvål eller såpa varannan vecka. Det håller också bladen fria från damm när de får sig en dusch då och då.

Om din växt ändå lyckas bli angripen så använd då en insekticidolja eller neemolja som tar död på både skadedjuren och äggen de har lagt.

Sjukdomar

En Alocasia växt ska inte övervattnas eller ha bladen konstant våta för då kan en mängs olika sjukdomar utvecklas. Vanligast är kron-, stam- och rotröta samt fläckar på bladen och xanthamonas bakterier. Du ser lätt om din Alacasia har drabbats av någon av dessa sjukdomar då de får mörkbruna eller svarta fläckar med en gulaktig kant på bladen. Du undviker dessa sjukdomar genom att inte övervattna växten, se till att bladen hålls torra och att den står i en miljö med bra luftcirkulation. Upptäcker du att din Alocasia har angripits av dessa sjukdomar så tar du fort bort de bladen med fläckar på även de som självmant har ramlat av och behandla den med ett svampdödande medel som du kan köpa hos din blomsterhandlare. Ställ Alocasian så långt bort från dina andra växter du har hemma så de inte också blir infekterade.

Jord

Använd en organisk, luftig, lös jord som innehåller en god mängd torvmossa. Om jorden verkar lite tung, lägg till lite byggsand eller perlit.

Kruka

Alocasia växter gillar att växa i små krukor, så ha inte bråttom med att sätta dem i större krukor.

Beskäring

Ta snabbt bort alla gula löv eller de som utvecklar bruna eller svarta fläckar eftersom det kan vara ett tecken på en svampsjukdom.

Förökning

Alacasia växten förökas bäst genom delning.

Viloperiod

En Alocasia växt har sin viloperiod under flera månader, från senhösten och under hela vintern.

Giftinformation

Detta är en mycket giftig växt med en toxicitetsnivå # 4. Håll Alocasia växter långt ifrån små barn och husdjur.