Hoyor

hoya bella

Hoya är ett blomsläkte uppkallat efter Thomas Hoy. De hör hemma i familjen oleanderväxter och den första botaniker som beskrev dessa tropiska växter vetenskapligt var Robert Brown, en skotsk botanist som valde att namnge dem efter sin vän Thomas Hoy som då arbetade som huvudträdgårdsmästare för Hertigen av Northumberland i England. Hoya är helt enkelt en latinisering av efternamnet Hoy.

I Sverige brukar vi kalla hoyor för porslinsblommor och många är populära krukväxter, till exempel porslinsblomma (Hoya carnosa), liten porslinsblomma (Hoya lanceolata ssp. bella) och röd porslinsblomma (Hoya pubicalyx). Andra exempel på vackra men inte lika välkända porslinsblommor är australisk porslinsblomma (Hoya australis), hjärtporslinsblomma (Hoya kerrii), raketporslinsblomma (Hoya multiflora) och sammetsporslinsblomma (Hoya lacunosa).

Totalt uppgår antalet namngivna hoyor till över 200 arter vilka alla är städsegröna buskar eller klätterväxter hemmahörande i tropikerna. Vilda hoyor växer i Australien och Sydostasien. Tidigare räknades släktet Hoya till familjen Asclepiadaceae (tulkörtsväxter) men de är numera en del av Apocynaceae (oleanderväxter). Om du läser om hoya i äldre böcker kan du dock stöta på den gamla indelningen, så den är bra att känna till.

Innan du skaffar en hoya bör du ha i åtanke att de här växterna kan bli mycket långvuxna. Vissa stannar kring en meter, men det finns arter som kan bli över 50 meter. När man håller dem som krukväxter är det vanligt att man låter dem klättra runt, runt i en ställning så att plantan bli tät snarare än hög. För den som har plats går det även bra att spänna upp trådar och låta porslinsblomman klättra längs väggarna. Hoyor kan bli ett mycket vackert inslag i inredningen hemma. I naturen klättrar hoyorna längs trädstammar och andra lämpliga stöd.

hoya rosa

Hoyor har enkla, motsatta blad som kan samla stora mängder vatten. Denna egenskap gör det möjligt för porslinsblomman att överleva torrperioder samt klara sig även när den bara har en mycket begränsad kontakt med jorden eftersom den lever klängandes på ett träd. Storleken på bladen varierar stort från art till art, från en centimeter upp till en halv meter. Hos många arter har bladen små, oregelbundna fläckar i en silvervit nyans.

Hoyorna är kända för sin blomsterprakt och vissa arter producerar mycket väldoftande blommor. Dofterna har liknats vid allt från citrus och gardenia till smörkola och tuggummi. Det bör dock nämnas att många arter knappt har någon doft alls. Hos hoyorna växer blommorna i flockar som utvecklas på spetsen av särskilda sporrar. Dessa sporrar kan vara allt ifrån en centimeter till 20 cm i längd. Hos vissa arter lossnar sporren efter varje blomomgång, medan andra arter kan blomma gång efter gång på samma sporre. Blommorna består av både krona och bikrona (corolla och corona) och du kan välja mellan en lång rad olika färger. Porslinsblommor är dock aldrig riktigt blå. Storleken på blommorna varierar från några enstaka millimeter till 8 cm. En del arter producerar enorma mängder söt nektar som uppskattas stort av djurlivet i deras naturliga miljö. Bli inte förvånad om din krukväxt producerar så mycket nektar att det börjar droppa om den. Om du inte gillar droppande växter kan du välja någon av de porslinsblommearter som producerar minimalt med nektar.

röd hoya