Paradisträd (Crassula ovata)

Paradisträd (Crassula ovata) är en av de gamla klassiska svenska krukväxterna och har varit populär i vårt land åtminstone sedan 1800-talet. Arten är hemmahörandes i Sydafrika, där den bildar en uppemot två meter hög buske. I en kruka på fönsterbrädan behåller den dock en betydligt mer blygsam storlek, vanligen 30-60 cm som mest.

Paradisträdet är en suckulent som är anpassad för att överleva torrperioder i Sydafrika. Det märker man bland annat på de tjocka bladen som kan lagra en hel del vatten. I Sydafrika växer den framförallt i stäpplandskap. Som krukväxt har den inga problem med att hantera torr inomhusluft och den vill gärna ha blomjord som dränerar väl. Ett soligt läge är bäst, men den här tåliga krukväxten brukar klara sig bra även i skugga. Det är viktigt att inte övervattna den.

paradisträd

Skötselråd

Placering

Solsken är bäst, men paradisträdet brukar klara sig okej även i skugga och halvskugga.

Om solgasset är starkt kan bladen skifta färg och istället för att vara mörkgröna anta en något rödaktig nyans.

Paradisträd trivs bra i vanlig svensk rumstemperatur från vår till höst, men under vintervilan får det gärna vara lite svalare, kring 15-18 grader C.

På sommaren kan man med fördel låta paradisträdet spendera tid på en solig balkong eller liknande uteplats.

Jord

Paradisträdet gillar lucker blomjord som dränerar väl.

Vattning

Detta är en torktålig växt som tar mer skada av övervattning än torrperioder. Om du vattnar för mycket och på fel vis kan rötterna börja ruttna.

När du vattnar, gör det rejält så att jorden blir helt genomfuktad. Plantan kommer att lagra vatten i sina blad. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Under normala förhållanden brukar det räcka med att vattna med några veckors intervall. På vintern kan man låta torrperioderna blir ännu längre.

Växtnäring

Ge mild växtnäring en gång i månaden från vår till höst. Under vintervilan ska plantan inte gödslas.

Omplantering

Ett ungt paradisträd kan omplanteras varje år. Ett äldre paradisträd kan omplanteras med några års intervall.

Föröka paradisträd: Sticklingar

För att skapa nya plantor kan du ta bladsticklingar eller kviststicklingar. Tryck ned sticklingen direkt i planteringsjord och låt den rota sig där. Man ska alltså inte rota den i vatten först.

Ålder

Paradisträd kan bli mycket gamla. I takt med ökande ålder blir stjälkarna grövre och påminner mer om stammar.

Hur får jag mitt paradisträd att blomma?

crassula ovata

Det är ovanligt att paradisträd i krukor blommar. När Crassula ovata växer vild i Sydafrika bildar den rejäla buskar, så den lilla plantan i en krukväxt är alltså inte dess normala vilda form.

Det förkommer dock att paradisträd blommar även som krukväxt. Det brukar då röra sig om gamla exemplar. Man kan uppmuntra plantan att blomma genom att låta den stå svalt och torrt under vintern.

Paradisträdets blommor är små och vanligen vita.

Paradisträd i sovrummet

Att ha paradisträd i sovrummet är något av en tradition i Sverige. Det beror på att den här plantan anses extra lämplig för att hålla luftkvalitén uppe nattetid. Precis som vissa andra fetbladsväxter tillämpar paradisträdet CAM-fotosyntes vilket innebär att plantan är bra på att ta upp och lagra koldioxid även när det är mörkt.