Jordgubbsbegonia

I denna guide:

SAXIFRAGA STOLONIFERA

Jordgubbsbegonian kommer ursprungligen från Asien. Jordgubbsbegonian eller Jordgubbspelargonen som den också kallas ibland är varken en begonia eller en pelargon. Den är medlem familjen Saxifrage och är en nära släkting till Piggyback-växten Tolmiea menziesii. Växtens blommor är vita med gult i mitten och spetsiga kronblad. Bladen på växten är blågröna och luddiga som hos en begonia. Likt en jordgubbsplanta sprider den sig genom utlöpare, revor eller stoloner som är långa sidoskott från växtens basaldel. Nya skott utvecklas i änden på stolonerna. Jordgubbsbegonian är en vintergrön växt och passar bra som markskydd i en trädgård. Den går också att ha inomhus eller på en veranda. Den är vacker som hängväxt.

SAXIFRAGA STOLONIFERA

LJUSBEHOV

En Jordgubbsbegonia vill helst stå i indirekt solljus. Om den står i direkt solljus kan dess blad brännas och få hål i sig.

VATTNING

En Jordgubbsbegonia ska vattnas från botten eller direkt på jorden så det inte samlas något vatten på dess håriga blad. Om de översta 5-10 centimetrarna är fuktiga så behöver inte plantan något mer vatten. När det har torkat ut så kan du vattna igenom plantan tills du ser att det överflödiga vattnen rinner ut genom dräneringshålen i botten av krukan. Under hösten och vintern behöver Jordgubbsbegonian inte lika mycket vatten då den är inne i sin viloperiod.

GÖDNING

Under hösten och vintern behöver Jordgubbsbegonian ingen extra gödning då den är inne i sin viloperiod. Framåt våren är det dags att ge den gödning då den återigen är inne i sin växtfas. Späd ut gödningen så den är hälften så stark mot vad som rekommenderas och ge det till din planta.

TEMPERATUR

Jordgubbsbegonian föredrar något svalare temperaturer över allt för varm miljö. Mellan 4,5-18,5 C (40-65 F) är idealiskt.

LUFTFUKTIGHET

En Jordgubbsbegonia trivs bra i normal till hög luftfuktighet.

BLOMNING

Under slutet av våren eller tidigt på sommaren dyker Jordgubbsbegonians små vita blommor upp.

OHYRA

Jordgubbsbegonior är relativt motståndskraftiga mot ohyra. Om den trots det skulle drabbas av några skadliga insekter kan du spreja den försiktigt med en insektsspray som du blandar ut så den blir hälften så stark.

SJUKDOMAR

Se till att hålla bladen på din Jordgubbsbegonia torra och vattna växten underifrån. Om bladen blir blöta är det lättare för svamp och andra bakterier att få fäste där.

JORD

Jordgubbsbegonian behöver en jord som är luftig och som kan hålla fukten bra. Den behöver kunna dräneras väl för att rötterna inte ska bli för blöta.

KRUKA

En Jordgubbsbegonia behöver en bred kruka som inte är för djup. Om krukan är ganska bred så blir det lättare för plantans utlöpare att slå rot i närheten av moderplantan vilket de gör självmant om det finns plats för det. Själva växten blir sällan högre än 30 cm så det är en liten och kompakt växt som istället breder ut sig på bredden.

BESKÄRING

När bladen på Jordgubbsbegonian börjar gulna ska de plockas bort direkt. Skadade och döda löv försvagar växten och stjäl onödig energi ifrån den.

FÖRÖKNING

Jordgubbsbegonian går att föröka genom delning. Det lättaste sättet dock är att ta de små nya plantorna som växer ut från utlöparnas ändar. Ta de och plantera i jord eller låt plantan sköta det själv genom att ge den plats runt om moderplantan där de kan slå rot. Läs mer om det och få fler planteringstips i FAQ avsnittet.

VILANDE PERIOD

Som de flesta växter vilar Jordgubbsbegonian under hösten och vintern.

GIFTINFORMATION

En Jordgubbsbegonia är en giftfri krukväxt.