Porslinsblomma

Namn: Porslinsblomma
Vetenskapligt namn: Hoya Carnosa

porslinsblomma

Storlek: Porslinsblomman har ljusgröna, kraftiga stammar som kan bli upp till 6m långa. Bladen är breda och ovala och kan bli 13cm långa. Plantans blommor är ungefär 1.5cm-2cm stora.

 Läge: En Porslinsblomma vill ha det ljust men bör inte stå i direkt solljus då det kan missfärga bladen. För att plantan ska blomma så rikligt som möjligt bör den även få mycket värme. Under vintern kan den stå svalare, men inte under 15°C.

Blomning: Kan blomma flera gånger under året. Blommorna är oftast vita eller ljusrosa med en röd krona. En blomställning har ungefär 30 stycken små blommor. Oftast får plantan fler blomställningar ju äldre den blir.

Vattning: Vill vattnas regelbundet, framför allt under sommaren. När jorden håller på att bli torr är det dags att vattna. Tycker inte om att stå i för blöt jord, men låt inte jorden torkas ut då är det risk att plantans knoppar lossnar. Under vintern kan vattningen trappas ned något, ca var 10:e dag kan vara lagom.

Gödning: Mellan blomningarna kan man ge svag växtnäring men inte för ofta. När plantan börjar få knoppar är det bra att inte ge extra näring då det kan orsaka knoppfall.

Jord: Planteringsjord blandad med lecakulor. Vill stå väldränerat.

Förökning: Stamsticklingar

Allmänt: Porslinsblomman kommer ursprungligen från Kina. Den växer vilt i bl. a Kina, Japan, Malaysia och Indien.

Kan planteras i vanlig kruka men är vanligast i ampel eller klättrande på en spaljé.

Om man ska omplantera en Porslinsblomma bör man göra det på våren. Se till att plantan inte får en för stor kruka då den tycker om att stå trångt.

Kan ansas men tänk på att inte kapa av blommornas skott för det är där nästa omgång blommor kommer.

Porslinsblomman har en växtsaft som är vitaktig. Den kan vara lite giftig så undvik den eller tvätta händerna om du fått den på dig.

Parasiter och sjukdomar angriper inte ofta Porslinsblomman.

hoya carnosa porslinsblomma