Plantera om Krukväxter

Hur och när man bör plantera om växter beror på många olika faktorer och det varierar stort från art till art. Det är lätt att göra fel när det kommer till omplantering. Antingen planterar man om sin växt alldeles för ofta i sin iver att få den att må bra, eller så skjuter man på det tills den kompakta, näringsfattiga jorden där rötterna knappt får plats har gjort att krukväxten redan drabbats av olika hälsoproblem. Det är också vanligt att man ger upp och planterar om krukväxten när alla andra knep man försökt sig på för att få den att må bättre visat sig gagnlösa. Problemet är givetvis att en omplantering alltid är stressande för krukväxten och en planta som redan är försvagad är mindre kapabel att hantera stressen.

Som nämnts ovan beror den ideala omplanteringspunkten på en lång rad olika faktorer och det är därför säkrast att läsa på mer om den specifika arten innan man fattar något beslut. Generellt sett kan man dock räkna med att skott och småplantor som precis spirat från frön kommer att behöva planteras om mycket ofta, eftersom de är barn och växer till sig mycket snabbt. Det samma gäller lökar och knölar men snabb tillväxttakt.

krukor

Ett exempel på en växt som däremot bör planteras om så sällan som möjligt är amaryllis, eftersom den kan avstå från att blomma om man ger den för gott om plats i krukan. En amaryllis ska gärna få stå i samma kruka tills rötterna är nära att spränga sönder krukan. Kaktusar är också kända för att helst vilja stå i samma kruka i många år. Man kan dock byta ut den översta jorden i krukan en gång om året.

Många av de allra vanligaste svenska krukväxterna uppskattar att bli omplanterade till större krukor vart annat eller vart tredje år. Att välja en kruka som är ungefär en tredjedel större än den gamla brukar fungera bra. Ett vanligt knep för att se om plantan behöver planteras om är att knacka loss jordklumpen från krukan och lyfta upp den. Om jordklumpen verkar bestå av mer rötter än jord är det vanligen en indikation på att man bör ge krukväxten ny jord och en större kruka. Om det inte verkar vara dags att plantera om kan du istället försiktigt skrapa bort en del av jorden runt rötterna och fylla på krukan med ny jord. Det är också bra att ta en titt på dräneringslagret och se till att det fungerar som det ska.

Några tecken som kan (men inte måste!) betyda att det är dags att plantera om din krukväxt.

Växten är för stor för sin kruka
Växten har spräckt krukan
Man kan se rötter växa på ytan av krukväxtjorden
Det kommer ut mycket rötter genom hålet i botten av krukan
Det är nästan ingen jord kvar i krukan, bara rötter
Vatten stannar kvar på ytan långt efter att du vattnat växten
Vattnet sjunker visserligen bort från ytan, men jorden verkar inte dränera bra längre
Du behöver vattna växten mycket oftare än tidigare
Du kan se saltavlagringar i jorden
Jorden luktar konstigt
Jorden är angripen av mögel eller liknande