Peperomia

Peperomia är ett stort släkte av pepparväxter, varav vissa är populära som krukväxter i Sverige. Det finns över 1500 beskrivna arter i det här släktet. De flesta är hemmahörandes i Centralamerika eller norra Sydamerika, men det finns peperomior i alla tropiska och subtropiska delar av världen.

De peperomior som blivit populära krukväxter i Sverige har vanligen ett ganska kompakt växtsätt och hålls för sina vackra blad snarare än för blommorna som tenderar att vara tämligen oansenliga. Det finns massor av olika arter och kultivarer, så det går att samla på sig en mycket varierad uppsättning peperomia om man så vill.

Peperomia

Populära krukväxter

Här är några exempel på populära och välkända arter av Peperomia som finns tillgängliga på krukväxtmarknaden.

Peperomia caperata

Den här arten kan ha mörkgröna, röda eller lila blad. Bladen har djupa veck vilket får dem att se skrynkliga ut. Peperomia caperata är ett bra val om man vill ha en kompakt planta, till exempel för en smal fönsterbräda.

Peperomia obtusifolia

Den här peperomian har mörkgröna ovala blad och kan bli uppemot 60 cm hög. Många kultivarer har tagits fram för krukväxtmarknaden, bland annat Marble, Minima och Veriegata.

Peperomia scandens

Den här peperomian har ett lågt växtsätt och hjärtformade blad. Bladen är ljusgröna med en tunn vit eller svagt gul kant. Ett populärt val för amplar och liknande där den kan få hänga ut över kanten.

Peperomia nivalis

Den här plantan håller sig liten och har ett krypande växtsätt. Bladen är tjocka, ljusgröna och har en ovanlig vikt form.

Peperomia argyreia

Bladen på den här plantan påminner om skalet på en randig vattenmelon, där mörkgröna och silvrigt ljusgröna fält bildar breda ränder.

Att ta hand om en peperomia

Bäst är förstås att inhämta skötselråd som gäller för just den arten (eller kultivaren) som du vill hålla. Med det sagt så finns det vissa tips som vi kan dela med oss av som gäller för många, men inte alla, peperomia plantor som är populära krukväxter.

Jord

Välj blomjord som dränerar väl. Man kan blanda in till exempel grovsand eller torv för att förbättra dräneringen.

Placering

Många peperomior gillar starkt men indirekt solljus under svenska förhållanden. En fönsterbräda som vetter mot öst eller väst brukar fungera utmärkt under stora delar av året.

Om solskenet blir för starkt kan bladen brännas. Det är framförallt på sommaren som detta är en risk.

Om din peperomia får för lite sol kan det visa sig genom att den börjar sträcka ut sig mot ljuset och blir gles och utdragen. För att plantan ska återfå sitt kompakta växtsätt kan du behöva beskära den innan du flyttar den till en plats där den får mer sol.

Temperatur

De flesta peperomior som säljs som krukväxter i Sverige klarar av ett ganska brett spann av någorlunda normal rumstemperatur. Den nedre gränsen för vad som är rekommenderat går kring 18 grader C och den övre kring 27 grader C.

rod Peperomia

Luftfuktighet

Många arter av peperomia har köttiga blad som är anpassade för att kunna hålla vatten under torra perioder. Det finns en myt kring peperomior som säger att de alltid kräver hög luftfuktighet, men det är inte riktigt sant. Tvärt om brukar peperomior med köttiga blad må bra även i tämligen torr inomhusluft. Exakt vilka krav som gäller beror förstås på vilken art du har, och det är förmodligen någon av de mer torr-känsliga arterna som har gett upphov till myten.

Vattning

När du har vattnat, vänta med nästa vattning tills dess att den övre jorden (cirka 5 cm) i krukan har torkat ut helt. Det är viktigt att inte vattna för ofta. När du väl vattnar, vattna rejält.

En mycket vanlig anledning till att peperomior i kruka inte mår bra är att de blir vattnade för ofta så att toppjorden inte får chans att torka ut mellan varven. Övervattning kan leda till att plantan börjar ruttna och bladen vissnar.

En bra tumregel är att inte vattna oftare än var 7:e – 10:e dag. Låt dock jordens torrhet vara din primära vägledare, toppjorden är en viktigare indikator än att hålla koll på exakt hur många dygn som gått sedan senaste vattningen.

Näring

Under tillväxtsäsongen bör man ge 10-10-10 näring en gång per månad.

Det är viktigt att man inte ger för mycket näring.

Hur ofta ska jag plantera om min peperomia?

Många av de vanliga krukväxterna i släktet peperomia trivs bra i ganska trånga krukor, så man behöver inte stressa med att plantera om dem.

En bra tumregel är att plantera om sin peperomia var tredje år. Gör det tidigare än så om jorden visar tecken på att ha blivit alltför kompakt och dålig på att dränera. Om du planterar om på grund av kompakt jord (och inte för att plantan vuxit ur sin kruka) behöver du inte plantera i en ny större kruka, utan samma storlek fungerar bra.

När du planterar om en peperomia, fyll den nya krukan till hälften med blomjordsblandningen. Ta försiktigt loss plantan från den gamla krukan och rensa varsamt bort så mycket av den gamla jorden som möjligt från rötterna. Placera plantan i den nya krukan och fyll på med resten av blomjordsblandningen. Tryck till jorden en smula för att ge plantan stabilitet, men var försiktig så att det inte blir alltför kompakt. Vattna rejält.