Yuccapalm

Namn: Yuccapalm
Vetenskapligt namn: Yucca elephantipes

Yuccapalm

Yuccapalm i det vilda.

Storlek: En Yuccapalm kan bli upp till 6-9m hög och kan med tiden bli ett riktigt träd.

Läge: Yuccapalmen trivs i solen och står lämpligen i direkt solljus. De kan även stå i halvskugga men då är det mycket viktigt att de får mycket ljus ändå. Om plantan står inne vid ett fönster bör man akta så inte bladen ligger mot rutan. Det finns då risk att de kan bli missfärgade och brända när solen ligger på. Under sommaren kan de stå utomhus och ska då stå i halvskugga. På vintern är 15°C en bra temperatur för plantans vilotid.

Blomning: Plantan blommar sent på våren/tidig sommar. När Yuccapalmen blommar får de stora, vackra blomställningar. Blommorna är klocklika och de är oftast vita men kan även vara guldaktiga eller ljusgula. Det är relativt ovanligt att de blommor när de hålls som krukväxter.

yucca blommor

Vattning: Vattnas rikligt så att vattnet verkligen når jorden kring rötterna. Låt jorden sedan torka ut lite innan nästa ordentliga vattning. Under vintern är det bra att hålla jorden ganska torr. Se till att den inte blir stående i vattnen då stammen lätt kan få Stamröta. Skulle ändarna på bladen bli bruna är det ett tecken på att den är övervattnad.

Gödning: Vill ha en svag dog näringslösning i vattnet från vår till höst. Resten av året räcker det med 1gång i månaden.

Jord: Vill ha en blandning av kraftig jord, torv, sand och lera.

Förökning: Toppskott, stamdelning eller frösådd. För att Yuccapalmen ska få frön måste den pollineras av en annan planta eller för hand.

Allmänt: Yuccapalmen kommer ursprungligen från Mexico och Guatemala där den nu används som markavgränsare. Man framställer fortfarande papper och rep av vissa fibrer i bladen. De odlas som krukväxter för deras vackra bladverk.

Det som man i Skandinavien kallar Yuccapalmer är egentligen inga palmer. De är inte ens släkt. Den enda likheten är att de, precis som palmer, är enhjärtbladiga plantor.

Yuccapalmer har ganska vassa kanter så var försiktig när du handskas med dem.

yucca lilja