Mörkertåliga Krukväxter

En stor del av de populäraste krukväxterna i svenska hem kommer från tropiska och subtropiska delar av världen och kan därför se ganska molokna ut under den svenska vintern. I tropikerna är det vanligt med ljusmängder kring 100 000 – 120 000 lux varje dag året runt för växter som står i full sol. I Sverige ligger ljusmängderna under sommaren på liknande nivåer, men under hösten och vintern sjunker de drastiskt. Om man inte vill ordna artificiellt ljus åt sina växter finns det dock en lång rad mörkertåliga växter att välja mellan som klarar sig bra även under den svenska vintern. Många av dessa arter klarar också av att stå en bit in i rummet och kan t ex överleva i ett badrum med litet ljusinsläpp.

fredslilja

Fredskalla

Om du vill hålla växter som härstammar från tropiska och subtropiska delar av världen är det bra att välja arter som växer i skuggan i sin naturliga miljö, t ex under frodiga trädkronor. Sådana arter är ofta vana vid ljusmängder kring 10 000 lux per dag året runt och är därför förhållandevis mörkertåliga växter. Du bör dock komma ihåg att i Sverige är ljusmängden under en solig vinterdag i januari sällan högre än 3000-4000 lux och dessutom är solen bara uppe under några få timmar per dag. Detta kan jämföras med tropikerna där solen är uppe ungefär lika många timmar året runt.

Om du vill ha mörkertåliga växter i ditt hem kan du till exempel välja ungkarlsblomma / kaféblomma (Aspidistra elatior), fredskalla (Spathiplhyllum sp.), palmaralia (Schefflera actinophylla), paraplyaralia (Schefflera arboricola), svärmors tunga / bajonettlilja (Sansevieria sp.), silverkalla (Aglaonema sp.), bergpalm (Chamaedorea elegans) eller filodendron (Philodendron sp.). Ett annat alternativ är gullranka (Epipremnum aureum), men bladen kommer att bli gröna snarare än gula om du ställer den här arten på en mörk plats.

Många ormbunkar får bruna blad om de inte får mycket ljus, men det finns några varianter som är förvånansvärt mörkertåliga. Bland de mörkertåliga växterna hittar vi bland annat Lemon Button, Corditas och Fluffy Ruffles. Alla dessa ormbunkar klarar sig bra i vanligt svenskt vinterljus och kan till och med stå en bit in rummet. Dessa mörkertåliga växter är också lämpliga för ett badrum med litet ljusinsläpp. Lemon Button (Nephrolepsis cordifolia) är en slags fjäderbräken med mörkt gröna blad. Vissa handlare säljer den under namnet Duffi. Bladen är hjärtformade, ovala eller runda. Corditas (Nephrolepsis exaltata) är en spjutbräken med småblad som i sin tur består av ännu mindre vågiga blad. Corditas är ett bra val om du vill ha en mörkertålig växt som växer snabbt och kan bli mycket stor. Fluffy Ruffles är en variant av Nephrolepsis exaltata och dess vetenskapliga namn är Nephrolepsis exaltata ’Fluffy Ruffles’. Den är något mindre mörkertålig än de två ovannämnda ormbunkarna, men ändå en mycket mörkertålig växt jämfört med de flesta andra gröna krukväxter. Den är tätare än Corditas och har ett mjukt och fluffigt utseende. Den växer inte lika fort som Corditas och kan inte heller bli lika stor.

Om du kan tänka dig att sänka temperaturen inne under vintern kan du hålla många växter från medelhavsregionen eftersom de kräver mindre ljus och vatten då temperaturen sjunker. Exempel på sådana växter är citrusträd och olivträd. Växten bougainvillea från Sydamerika fungerar på samma sätt. Om du inte vill sänka temperaturen i ditt hem kan du istället flytta dessa växter till en lätt uppvärmd friggebod, fritidshus eller liknande under den ljusfattiga säsongen.

Mörkertåliga växter:

Silverkalla
Flamingblomma
Fredskalla
Monstera
Philodendron
Yuccapalm ( överlever länge i mörkt läge men föredrar ljust läge)