Palettblad

Namn: Palettblad
Vetenskapligt namn: Solenostemon scutellariodes (coleus)

palettblad

Storlek: Blir cirka 30 cm eller högre och har stora tandade blad

Läge: För att den här växten ska få de vackraste bladen måste den ha bra ljus, men se till att undvika direkt sol så att den inte bränner sina blad. Trivs i rumstemperatur och något svalare under vintern men aldrig under 10ºC.

Blomning: Blommar mellan vår och höst men är grön året om. Plantan får stänglar där det växer små ljusblå blommor på rad. Bladen finns i många olika vackra färger och mönster.

Vattning: Palettblad växer snabbt och kräver därför mycket vatten, framförallt under sommaren. Vintertid vattnas växten mer sparsamt.

Gödning: Krukväxtnäring kan ges cirka en gång i veckan från vår till höst.

Jord: Använd vanlig såjord. Efter vintern ska plantan beskäras ordentligt och den ska omplanteras varje år på våren.

Förökning: Frösådd. Planteras bäst i minidrivhus. Så fröna ytligt. Det behövs bara ett lätt tryck på fröna mot jordytan. Låt dem stå ljust. Fröna gror efter bara ett par dagar. Man kan även använda sticklingar. Dem sticker du ned i fuktig krukjord och de rotar sig fort.

coleus palettblad

Allmänt: Palettbladen kommer ursprungligen från Sydöstra Asien, Ostindiska öarna.

Det är en flerårig ört som kan bli upp till en meter hög när de växer fritt.

När Palettblad blommar ska man nypa bort blommorna för att få det bästa resultatet. Om man låter blommorna sitta kvar och blomma ut så bleks bladens färger. Om man toppar plantan så grenar den sig bättre dessutom. Toppningen bör göras ovanför ett bladpar.

Den här plantan hör till samma familj som till exempel timjan, mynta och salvia men palettblad är inte ätbara och används bara som prydnadsväxt.

Palettblad trivs både inomhus och utomhus som krukväxt och gör sig bra lika väl ensam som med flera andra växter.

Unga plantor är vackrast, så spara hellre sticklingar än moderplanta över vintern.

Palettblad används ofta i reklam för bantningspiller som innehåller forskolin (Coleus forskohlii). Detta är missvisande.   Det rätta namnet på arten som använts i dessa piller är Plectranthus barbatus.  Det rör sig med andra ord om en annan växt i samma familj som palettbladet.  Bli inte lurad att tro att du kan äta palettblad för att gå ner i vikt.  Enda anledningen att arten används i reklamen är att den är mycket mer färgrann än den rätta arten.  Plectranthus barbatus är en mycket oansenlig art. Du kan odla Plectranthus barbatus som krukväxt om du vill men den kan vara svår att få tag på.  Om du letar skall du dock kunna hitta frön. Arten odlas på samma sätt som palettblad.

coleus