Murgröna

Namn: Murgröna
Vetenskapligt namn: Hedera helix

murgröna

Storlek: Murgrönans rankor kan bli upp till 15-20m höga. De mörkgröna bladen blir oftast inte större än 8cm stora.

Läge: Murgröna växer bäst när den står i skuggan eller på halvskuggiga platser. På marken trivs de under andra vegetation. Bladen bör skyddas mot de starka solstrålarna under våren och sommaren, några timmars solljus per dag är allt den behöver. Inomhus trivs Murgrönan bäst i ett nordfönster. Lagom temperatur på sommaren är 18-20°C och ca 10°C på vintern.

Blomning: Plantan blommar inte förrän den är ungefär 10 år gammal och har sin blomningstid under hösten i september-oktober. I mellersta Sverige och uppåt är det risk att knopparna fryser pga. den sena blomningsperioden. Murgrönans blommor sitter i små grupper och de är gulgröna. Året efter blomningen har dess frukt mognat. Frukten är ett blå-svart bär som är saftlöst och har bara ett enda frö i varje rum. Bladen är i vanliga fall handflikiga med 3-5 flikar men är spetsigt ovala på blombärande skott.

Vattning: Trivs i lätt fuktig jord, framförallt under sommaren. Jorden kan torkas ut lite under vintern. Plantan tycker om att duschas eftersom den uppskattar fukt.

Gödning: Vattnas med en halv dos växtnäring/vecka under växtperioden och behöver ingen extra näring resten av året.

Jord: Kalkrik jord

Förökning: Stamdelning med minst 2 friska blad.

murgröna

Allmänt: Murgrönan kommer ursprungligen från Asien, Europa, Nordafrika, och även Sverige. Det är en klätterväxt som gärna vill ha något att stödja sig emot och hålla sig fast vid.

Murgrönssnyltrot kan drabba planterade Murgrönor men kan ofta förhindras genom att plantan duschas ofta.  Ska planteras om vartannat år och vartannat år bör man byta jorden.

Hela växten är giftig och har ämnen som irriterar huden och slemhinnorna. Även frukten är giftig och användes förr till att framställa kräkmedel.

Undersökningar har visat att Murgrönan kan minska mögelsporer, upp till 80 % på 12 timmar. De lagras sen i växtens rötter.