Hibiskus, Kinesisk ros

I denna guide:

Namn: Hibiskus, Kinesisk ros
Vetenskapligt namn: Hibiscus rosa-sinensis

hibiskus

Storlek: Buske som blir mellan 1-5 meter hög. Krukodlade exemplar blir sällan mer än 1 meter höga.

Läge: Ljust och varmt. Trivs väldigt bra i direkt solljus och gärna i söderläge.

Blomning: Blommar som mest om den får stå i direkt solljus under sommarmånaderna.

Vattning: Hibiskus är mycket snabbväxande och har väldigt lätt för att blomma. Detta innebär att den kräver mycket vatten och är väldigt känslig för uttorkning. Regelbunden duschning rekommenderas.

Gödning: Krukväxtnäring en gång i veckan under vår till höst. Under vintermånaderna räcker det med en halv dos gödning varannan vecka.

Jord: Jorden får gärna vara rik på humus. Vanlig krukväxtjord blandad med lövkompost eller liknande fungerar bra.

Förökning: Sticklingar sätts i vatten till dess att de rotat sig och rötterna fått en lätt brunaktig färg efter 2-4 månader. Sätts därefter i såjord utspädd med komposterad bark och en liten mängd leca.

hibiskus orange fylld

Allmänt: Hibiskus har blivit populär över hela världen som en vacker och lättskött krukväxt och, där klimatet tillåter, även som utomhusväxande buske. Ursprunget har ofta diskuterats, och man tror att den har sina rötter i tropiska Asien. Den kallas ofta för kinesisk ros och är utsedd till Malaysias nationalblomma. Där finns ingen vild population, men den odlas flitigt i de tropiska och subtropiska delarna av världen. Fjäderhibiskus, som är en av de närmaste vilda släktingarna, växer i Östafrika.

Hibiskus är även populär i medicinskt syfte, då den är rik på inte minst antioxidanter. Den används traditionellt för bland annat desinficering, som hjälp mot manligt håravfall och som afrodisiakum. Den är även ätbar och används ofta i te, saft och sallader. Gravida bör dock undvika att äta hibiskus, då den innehåller ämnen som påminner om könshormoner och därmed kan påverka graviditetens förlopp.

Ofta kan man själv styra storleken på sin hibiskus genom att välja storlek på krukan den står i. En mindre kruka ger en mindre buske, samtidigt som de aktiva och snabbväxande rötterna trivs bra i en större kruka och därigenom ger en större och kraftigare buske.

Hibiskuste görs inte på den art på en helt annan art.  Läs mer om hibiskus te.

Gul hibiskus

hibiskus gul

Laxfärgad hibiskus

hibiskus lax

Rosa Hibiskus

hibiskus rosa

Vit Hibiskus

hibiskus vit

Flerfärgad (vitrosa)  Hibiskus

hibiskus rosavit