Fredskalla

Namn: Fredskalla
Vetenskapligt namn: Spathiphyllum spp

fredslilja

Storlek: Blir upp till en halvmeter hög. De gröna bladen blir upp till 20 centimeter långa och växer på ungefär lika höga, eller något längre, stjälkar.

Läge: Står gärna skuggigt till ljust, men man bör undvika direkt solljus. Trivs bra i normal rumstemperatur.

Blomning: Fredskallan kan blomma året om, men oftast blommar den som mest under våren och försommaren.

Vattning: Trivs bra med en riktig rotblöta, varpå jorden får torka upp. Däremellan en regelbunden dusch, då fredskallan trivs bra i fuktiga miljöer.

Gödning: Vill ha en normalstor dos näringstillskott cirka var fjortonde dag under sommarhalvåret. Under vintern behövs ingen extra näring.

Jord: Normal till näringsrik jord med bra dränering.

Förökning: Fredskallan fortplantas genom delning under vårmånaderna. Planteras om direkt i en högre kruka med vanlig jord av bra kvalitet.

fredskalla i kruka

Allmänt: Fredskallan tillhör släktet Spathyphyllym, som är en förgrening av familjen kallaväxter (Araceae). Denna familj har sitt ursprung i Filippinerna, Amerika, Nya Guinea och på ett flertal andra öar i området. Just fredskallan anses ha sitt ursprung i Venezuela och Colombia och den tros ursprungligen ha varit en hybrid mellan lokala colombianska arter.

Fredskallan är väldigt populär som krukväxt i hemmamiljö, då den är lättskött och anses vara väldigt vacker med sina stora, vita eller grönaktiga hölsterblad och de många gröna stjälkbladen som växer i tätare tuvor. I vilt tillstånd sprider den sig gärna på bredden och kan ofta täcka en litet större yta med tiden. Om det finns god tillgång till ljus, blir oftast blommorna fler, i kontrast till kallor som växer i mer skuggade miljöer där istället bladverket blir tätare. Där finns även kallor som söker sig uppåt från marken och som då växer som epifyter, exempelvis på träd. Hölsterbladen omsluter endast till viss del blomkolven, som oftast är något kortare och som består av ett flertal mindre, tvåkönade, blommor. Dess naturliga miljöer är kärr, sumpmarker och skogar. Oftast finner man den i anslutning till vattendrag eller andra vattenansamlingar.