Suckulenter

suckulenter

Suckulenter är plantor som utvecklats för att klara att överleva långa perioder utan vatten. När du vattnar din suckulent kommer den spara vatten, t ex i sina tjocka blad, i sin stam eller i sina specialutvecklade rötter. Många suckulenter är inte bara experter på att lagra vatten utan har utvecklat en lång rad andra knep för att klara sig. En suckulent kan sakna löv helt och hållet, eller ha små löv – ofta cylinderformade är sfäriska. Hos många suckulenter är det stammen som sköter fotosyntesen och därför behövs inga löv. Den mest välkända suckulentgruppen är med största sannolikhet familjen Cactaceae, det vill säga kaktusarna. Kaktusar är väldigt populära som krukväxter världen över eftersom många av arterna klarar sig med oerhört lite omvårdnad och kan överleva långa perioder utan vatten.

Suckulenter ser ofta svullna och bulliga ut många är väldigt kompakta. De kan t ex växa som kuddar eller pelare, eller vara sfäriska. Om du tar en närmare titt på suckulentgruppen kan du också se att många av växterna är veckade. Den här veckningen är ett sätt för växten att öka sin volym samtidigt som den håller nere mängden yta som exponeras för solens strålar. Det är också vanligt att suckulenter har ett vaxartat yttre för att minska vattenavdunstningen och utsidan av växten kan vara täckt av hår eller taggar, vilka hjälper till att hålla fukt kvar kring växten och minskar luftrörelserna nära ytan.

Hos de allra flesta krukväxter kan man på undersidan av bladen hitta en rik mängd öppningar, så kallade stomata, som används för att ta upp koldioxid från luften och utsöndra syre. Hos suckulenter är det vanligt att antalet öppningar reducerats ned till ett absolut minimum för att minska vattenförlusterna.

En fascinerande egenskap som återfinns hos vissa suckulenter är så kallad CAM fotosyntes. CAM står för Crassulacean Acid Metabolism och namnet kommer från det växtsläkte där den här sortens fotosyntes först upptäcktes, Crassulaceae. På svenska heter familjen fetbladsväxter och här kan vi hitta många populära krukväxter såsom paradisträd (Crassula ovata) och livsblad (Kalanchoe daigremontiana).

De flesta suckulenter kommer från torra områden i tropiska och subtropiska delar av världen, men de existerar även i tempererade och till och med arktiska klimat. Det finns också växter som utvecklats till suckulenter eftersom de växer på träd eller andra växter, och alltså inte har någon kontakt med den fuktiga jorden. En tredje grupp suckulenter lever i områden nära kusten och i saltrika jordar. När du skaffar en suckulent är det bra att ta reda på vilken miljö den härstammar ifrån eftersom det kommer att ge dig mycket information om hur du på bästa sätt tar hand om din nya krukväxt.

Det finns åtminstone 3000 namngivna växtarter i världen som är suckulenter och många av dem är populära krukväxter. Bland kaktusarna finns t ex vår välkända julkaktus, Schlumbergera ×buckleyi. Julkaktusen existerar i många olika hybridvarianter med olika blomfärger vilka är resultatet av korsningar mellan Schlumbergera truncata och Schlumbergera russeliana. Två andra exempel på välbekanta kaktusar som återfinns som krukväxter i många svenska hem är svärmorskudde (Echinocactus grusonii) och igelkottskaktus (Echinocactus horizonthalonius). Utanför kaktusfamiljen hittar vi populära krukväxter såsom ärtor på tråd (Senecio rowleyanus) och de många olika aloearterna, t ex äkta aloe (Aloe vera), sebra-aloe (Aloe variegata) och borstaloe (Aloe aristata).

Sukkulentarter:
Ökenros
Julkaktus
Påskkaktus
Trekantseuforbia, High Chaparall
Svärmorstunga, Bajonettlilja
Julstjärna