Ökenros

I denna guide:

Namn: Ökenros

Vetenskapligt namn: Adenium obesum

ökenros

Storlek: Den säljs oftast med en höjd på 20-40 cm men kan bli 2 meter. Vilt kan den växa och bli ända upp till 10 meter hög.

Skötsel ökenros

Läge: Ökenrosen är en mycket tålig växt och kan stå i kraftig sol även i ett söderfönster.Trivs bäst med en temperatur på 22Cº till 35Cº . Viloperioden påbörjar den när det är 16Cº-20Cº och mår bäst av att ha ca 10Cº-15Cº under vintern

Blomning: Den blommar från maj till augusti och dess tratttliknande blommor är röda till cerice. De är hållbara, mycket vackra och väldigt stora. De kan bli ca 7-10 cm

Vattning: Ska torka ut mellan vattningarna. Vattnas med måtta och på vintern då det är mörkt ska den vattnas ännu mer sparsamt.

Gödning: Vill ha sparsamt med gödning, bara en halv dos mellan april till augusti då den har sin växtperiod. Gärna i vattnet.

Jord: Planteras helst i mullrik och porös jord och en väldränerad kruka

Förökning

Det bästa sättet att föröka denna art är genom frösåd.  Frön är mycket lätta att sätta och gror villigt.  Det tar 2-3 år efter att du har satt fröet till att du har en blommande planta.  Vissa blommar när de är yngre och ännu relativt små.

Det går även bra att ta sticklingar fråndenna växt. ökenros sticklingar rotar sig mycket villigt och det tar ofta inte mer än ett par veckor innan man ser ny tillväxt. Låt alltid sticklingarna ligga och torka ett par dagar innan du planterar dem. Det är iktigt att snittytan hinner torka ihop innan du planterar sticklingarna.

Sticklingar är ofta mer inriktade på att växa upååt och mindre inriktade på att grena sig än en frösåd planta.  Detta gör det lite svårare att få en grov stam på en planta från en stickling.   Det går dock att åstadkomma med lite tålamod så länge man skär ner sticklingen till bara ett par centimeter ovanför jordytan när den har rotat sig och börjat väca. Låt den etablera sig i ca två månaden innan du gör detta.  Toppen du skär av kan återigen användas för att skapa en ny planta.

ökenros

Allmänt

Ökenrosen växer nu vilt i östra afrikas torra ökenområden och kommer ursprungligen därifrån och från egypten och arabien.

Ökenrosen är en knölsuckulentväxt som lagrar vattnet och näringen i den kraftiga stammen under lång tid, därför klarar den sig en längre period utan vatten och det gör då inget om man glömmer att vattna den. Hela växten är giftig men är ändå en bra nybörjarväxt.

Den är ganska ny som krukväxt. Den har ett speciellt växtsätt med dess kraftiga stam, knotlika rötter och de korta grenarna med blad som sitter spiralställda och det gör att den får ett högre prydnadsvärde.

Trivs bra på tillexempel en inglasad balkong då den får mycket ljus. Behöver helst 8 till 12 soltimmar per dag. Under växtens viloperid stannar den i växten för att samla krafter till nästa blomning och tappar då bladen, men det växer ut nya på våren igen. Viloperioden är inget som är nödvändigt för alla ökenrosor men ett bra sätt för dem att få vila upp sig. Se till att den får stå frostfritt.

Man kan köpa ökenrosen mellan maj och november då den säljs i 12-15cm krukor.

Hur man får en grov stam på sin ökenros

Många som köper en ökenros vill ha en planta med en tjock stam.  Dessa plantor kallas ibland för bonsai ökenrosen.  Nedan kommer jag att skriva lite om vad du skall göra för att din Adenium  skall få en grov stam.

Det faktum att dessa plantor ofta kallas för Bonsai ökenrosor borde tala om för dig att det krävs tålamod för att skapa en planta av denna typ.  Det tar flera är och många av de mest spektakulära exemplen är många tiotals år gamla.    En annan viktig faktor om du vill skapa en ökenros med grov stam är att placera den i ett läge med mycket ljus.  Hur du vattnar har mindre betydelse för stammens utveckling så länge du ger plantan torra viloperioder imellanåt.

Vissa plantor grenar sig villig och skapar en grov stam helt naturligt.  Men de flesta behöver hjälp.  Nedan kommer jag att dela med mig av några tips för hur du kan få den ökenros att bilda en grövre stam.

  •  Det första och viktigaste tipset är att välja en grund kruka. Ökenrosen för större stam när de står i grund jord. Får de djupare jord så utvecklas de mer under jorden istället. Jag rekommenderar en kruka som är 5-8 cm djup men den får gärna vara mycket bred.
  • ”Professionella” odlare ympar in Adenium obesum på en Adenium arabicium stam eftersom detta gör det lättare att få en stor rotknöl. Arabicum är mer benägen att utveckla stora stamknölar än andra Adenium arter vilket gör det lättare att få en planta med grov stam.  Adenium arabicium plantor kan vara mycket svåra att hitta men det är möjligt att köpa frön.  Dessa är enkla att germinera.  Vid 6 månaders ålder kan dessa fröplantor vara färdiga för ympning.  Adenium arabicium är även mycket vacker i sig själv och du kan helt enkelt välja att odla denna art.  Åtminstone om du är nöjd med en naturlig rose färg och inte vill ha någon av de andra framodlade färgerna som numera finns på marknaden.

Beskäring

Olika plantor grenar sig olika och behöver olika mycket beskäring för att bli fina. Vissa kräver nästan ingen beskäring. Andra mycket. Mitt tips är att du inte skall vara rädd att beskära din ökenros. Den tål att beskäras kraftig. Var tålmodig och beskär den så mycket som krävs för att du skall nå ditt önskade resultat.

Att beskära försenare blommningen så om du  vill ha blommor så snart som möjligt skall du undvika att beskära din plante.. Om du vill ha en kraftig stam och en fin växt så bör du beskära dem. De bitar du beskär kan lätt användas fär att starta nya plantor.

ökenros i det vilda