Broktopp

I denna guide:

STROMANTHE SANGUINEA

Broktopp (Stromanthe sanguinea) kommer ursprungligen från Brasiliens regnskog. Den tillhör familjen Maranta och är besläktad med Moses stentavlor, vilket syns på sättet den viker upp sina blad under natten likt händerna i en bön. Det går att ha en Broktopp både inomhus och utomhus men den klarar inte av temperaturer under frysgrader. Bladen har vackra nyanser i olika färger som vit, röd, rosa och grönt. Bladen är mer spektakulära än blommorna på plantan. Blommorna är rödrosa och kommer fram på våren. Den här växten är mycket vacker att titta på men är en utmaning att sköta, passar sig inte för nybörjare.

Stromanthe sanguinea

LJUSBEHOV

En Broktopp behöver stå i ljust, indirekt ljus men inte direkt i solen. Ett fönster som vetter åt norr eller öster lämpar sig bäst.

VATTNING

Se till att inte övervattna en Broktopp, den gillar att vara knappt fuktig hela tiden. Övervattning gör att plantan och dess rötter dör. På vintern går det bra att låta jorden torka ut något men aldrig helt.

GÖDNING

En Broktopp har normalt sett sin aktiva växtfas från tidig vår till slutet av hösten och då behöver den lite extra näring. Späd ut ett gödningsmedel hälften så starkt som den rekommenderade styrkan och ge det till din Broktopp varannan vecka.

TEMPERATUR

En Broktopp mår bäst i vanlig inomhustemperatur. Du bör undvika att placera den i drag oavsett om det är varm eller kall luft som cirkulerar.

LUFTFUKTIGHET

För att hålla Broktoppens vackra blad fina behöver de stå i en miljö med hög luftfuktighet. Ställ växten på en bricka med stenar och vatten om du märker att bladen bruna och torra. Se till att växten står på stenarna och inte rör vid vattnet.

BLOMNING

En Broktopp producerar röd-orangea blommor på våren.

OHYRA

Bladlöss och spinnkvalster kan vara ett problem för den här växten. (Läs mer om dessa skadedjur i webbplatsens ordlista)

SJUKDOMAR

Eftersom en Broktopp trivs bäst i en miljö med hög luftfuktighet är det också lockande för svampsjukdomar.

JORD

En torvbaserad planteringsjord passar bra åt en Broktopp. Den behöver en jord som är lätt och som dräneras fort men samtidigt behåller fukten.

KRUKA

Den här växten mår bäst av att få växa i en liten kruka tills den inte ryms där längre. Under senvåren eller sommaren kan du plantera om den om det behövs men ta inte en större kruka än vad den behöver. Se till att krukan har ett dräneringshål i botten så att överflödigt vatten kan rinna bort.

BESKÄRING

Plocka bort löv som skadats, eller inte ser fina ut, vid deras fäste mot huvudstammen.

FÖRÖKNING

En Broktopp förökas genom växtdelning helst på våren innan plantan går in i sin aktiva växtfas. Det bästa sättet att dela växten på är att försiktigt plocka bort en jordstam, som har två eller tre blad, från rotkulan. Planterad växtdelen i en liten kruka med fuktig planteringsjord.

GIFTINFORMATION

En Broktopp är nära besläktad med växten Moses stentavlor, som är en giftfri krukväxt. Eftersom det inte finns så mycket information om hur giftig Broktoppar är så är det alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och hålla barn och husdjur borta från växten.