Sagopalm

I denna guide:

CYCAS REVOLUTA

Sagopalmen kommer ursprungligen från Östasien och tillhör familjen Cycads som är en av de äldsta växtfamiljerna. Det är en primitiv familj som inte har förändrats speciellt mycket de senaste 200 miljoner åren. Sagopalmen är egentligen inte en palm men den har en mycket tjock och robust stam som kan bli upp till 30 cm i diameter. Sagopalmen är nära besläktad med barr- och ginkoträd. Den kallas också för Kottepalm. Stammen växer i takt med att den åldras och om den odlas inomhus kan den bli 1.8 meter hög (6ft). Den växer mycket långsamt men kan bli riktigt stor och ståtlig. Bladen växer som i en cirkel runt stammen och har stela blad.

sagopalm

LJUSBEHOV

När Sagopalmen får stå ljust kommer den utveckla korta, tjocka blad. Den har ett stort ljusbehov och vill gärna stå direkt i solen under morgontimmarna. När den står mörkare kommer bladen istället bli längre och smalare. Snurra din Sagopalm en kvarts varv en gång i veckan då den gärna sträcker sig mot det hållet ljuset kommer ifrån. Genom att vrida på den kommer den fortsätta att växa uppåt.

VATTNING

Låt aldrig Sagopalmens jord torka ut helt, låt mer än hälften av den övre jorden torka innan nästa vattning. När palmen står mörkare och svalare behöver den inte lika mycket vatten som annars. För att undvika sjukdomar som kronröta ska du aldrig vattna direkt på palmens krona. När svampen som orsakar rötan i kronan får fäste så förhindrar den vattenupptagningen och gör att palmen vissnar. Bladen kan då få en blågrön nyans. När en planta drabbats av kronröta lossnar den övre delen av kronan om du lyfter upp den medan rötterna och den nedre delen av kronan sitter kvar i jorden.

GÖDNING

Sagopalmen mår bra av att gödas med en flytande gödning som späds ut till hälften av dess styrka. Ge aldrig extra näring till din Sagopalm ifall jorden har torkat ut för då kan ändarna på bladen brännas. Du kan också se på Sagopalmens blad ifall den har getts för mycket näring. De skrumpnar då ihop och torkar ut.

TEMPERATUR

Sagopalmen trivs bäst i en miljö med temperaturer mellan 16°-24° C (60°-75° F). Det går att ha en Sagopalm i kallare temperaturer nere runt 7.2°C (45° F) och fortfarande ha en välmående växt. Den kan även överleva frost och ett par minusgrader.

LUFTFUKTIGHET

Sagopalmen trivs i en miljö med hög luftfuktighet. Om din inomhusmiljö är för torr kan du skapa en fuktigare miljö genom att ställa ut behållare med vatten runt om i rummet där du har din Sagopalm. Oftast är ett vanligt hem för torrt för den här palmen, vilket gör att den inte kommer att trivas så bra men kan ändå överleva.

OHYRA

Det skadedjur som oftast angriper Sagopalmen när den hålls inomhus är ullsköldslössen.

SJUKDOMAR

Om det kommer vatten på din Sagopalms krona kan den drabbas av kronröta. Kronröta är en tuff sjukdom som det inte finns några botemedel för. Därför är förebyggande åtgärder det enda du kan göra för att skydda din palm. Kronröta leder till att din palm dör.

JORD

Sagopalmen gillar att planteras i en kaktusjord eller en blandning av vitmossa och sand eller perlite. Den optimala blandningen är två delar vitmossa och en del sand/perlite.

KRUKA

The roots of a Sago Palm do not like to be disturbed so re-pot only when necessary. You can control the height of a Sago Palm Plant by keeping it in a small pot.

Sagopalmen trivs med att stå i samma kruka under en längre period. Onödigt omplanterande stör bara rötterna på palmen. Genom att ha Sagopalmen i en mindre kruka kan du kontroller hur stor den kommer att växa sig.

BESKÄRING

Om du upptäcker torra eller skadade blad på din Sagopalm gör du bäst i att plocka bort de direkt.

FÖRÖKNING

När din Sagopalm har växt till sig och blivit äldre kommer den att producera små avkommor runt basen av stammen. För att föröka palmen så ta försiktigt upp de nya babyplantorna med rötter och löv och plantera de i små krukor.

GIFTINFORMATION

Sagopalmen är en mycket giftig växt som barn och djur bör hållas borta ifrån. Hela växten är giftig, men framförallt fröna. Bland djur ligger dödligheten mellan 50-75% ifall de äter någon del av Sagopalmen. Den är attraktiv för katter att leka med pga de långa bladen.