Dvärgdadelpalm

I denna guide:

PHOENIX ROEBELENII

Dvärgdadelpalmen kommer ursprungligen från regnskogarna i Asien och Afrika. Därför lämpar den sig bra att ha i ett hem som är ljust men där den inte står i direkt solljus. Den är utmärkt som luftrenare precis som de flesta andra palmer, det är en av anledningarna till att den är så populär som inomhusväxt både i bostäder och på kontor. Om du har en Dvärgdadelpalm inomhus kommer den inte bli högre än 2 meter. Den växer mycket långsamt men från den stora stammen bildas det stora blad som kan bli upp till en meter långa med små fina blad på dem.

PHOENIX ROEBELENII

LJUSBEHOV

En Dvärgdadelpalm trivs bäst om den får stå i indirekt solljus i ett fönster som vetter mot söder eller öster. Beroende på hur mycket solljus den får så får du justera vattningen därefter. Ju mindre solljus desto mindre vatten.

VATTNING

En Dvärgdadelpalm behöver stå i en fuktig jord året om, men den ska inte vara geggig. För mycket vatten gör att palmens blad blir bruna och det mår den inte bra av. Under vintern kan du låta jorden torka ut något innan du vattnar den.

GÖDNING

Dvärgdadelpalmen behöver en gödning som innehåller tillräckligt med magnesium annars kommer palmens blad att få gula fläckar. Gödsel som är speciellt framtagna för rosor brukar passa åt den här Dvärgdadelpalmen då de innehåller viktiga näringsämnen som palmen vill åt. Se till att det är ett långtidsverkande gödsel som du blandar ut så det blir hälften så starkt. Det kan du ge till din Dvärgdadelpalm en gång under våren och sedan en gång till under sommaren. Om du inte får tag på en gödning som är långtidsverkande kan du använda dig av ett vanligt men ge då en svag dos en gång per månad under de månader som palmen aktivt växer.

TEMPERATUR

Dvärgdadelpalmen mår inte bra om temperaturen sjunker under 10°C (50°F). Den bästa temperaturen för palmen är mellan 16-24°C (50-75°F) på en plats med indirekt solljus.

LUFTFUKTIGHET

Dvärdadelpalmen behöver stå i en miljö med medel till hög luftfuktighet. Märker du av att palmen inte växer som den ska så kan det bero på att luften är för torr. Ställ ut behållare med vatten runt om i rummet där palmen står för att öka på luftfuktigheten.

OHYRA

Dvärdadelpalmen kan drabbas av ohyra och vanligast är sköldlöss och spinnkvalster.

SJUKDOMAR

En Dvärgdadelpalm som övervattnas drabbas lätt av rotröta.

JORD

Plantera Dvärgdadelpalmen i en krukjord för för inomhusväxter som dränerar bra. För att öka på dräneringen kan du tillsätta perlite eller sand till krukjorden.

KRUKA

Dvärgdadelpalmen växer sig mycket stor och blir väldigt tung. Se till att det står i en stabil kruka så den inte välter. Det är lagom att plantera om den vartannat år ungefär och då ska det göras under våren. Gör det inte oftare än så för växtens rötter är känsliga och det är inte bra att störa dem för mycket eller för ofta. När palmen är fullvuxen ska den hållas i samma kruka hela tiden det räcker att fylla på med ny jord årligen.

BESKÄRNING

Dvärgdadelpalmen har vassa taggar så för att undvika att skada dig så använd handskar när du plockar bort vissna blad. Plocka gärna bort bladen längst ner när de börjar se fula ut men ta bara ett i taget och vänta någon vecka tills du plockar bort nästa.

FÖRÖKNING

En Dvärdadelpalm förökas genom att flytta över de små skotten som växer upp vid palmens stam till en annan kruka. Klipp av de med rötterna och placera de i en mindre kruka. Låt de växa upp på en varm och ljus plats tills våren kommer.

A Dwarf Palm is propagated using the suckers that develop around the base of the plant. Cut off the suckers, including their roots, and plant them in a small pot to start a new plant.

LUFTRENANDE VÄXT

Dvärgdadelpalmen är en luftrenande växt. Den renar luften från bensen, formaldehyd, kolmonoxid och framförallt xylen (dimetylbensen).

GIFTINFORMATION

Dvärgdadelpalmen är inte en giftig växt.