Juvel Alocasia – Alocasia nebula imperialis

I denna guide:

Juvel Alocasia kommer ursprungligen från Asien, och kallas också för Alocasia Nebula. Alocasia växter har stora, glänsande, hjärtformade blad med vågiga kanter. Om du letar efter en dramatisk, väldigt annorlunda växt som kan vara så liten som 15 cm eller högt som ett träd, är en Alocasia växt ett utmärkt val.

Dessa växter kräver extra vård och uppmärksamhet. Korrekt vattning och hög luftfuktighet hjälper dessa växter att växa bättre. Dessa växter anses vara giftiga och bör hållas borta från husdjur och barn. Läs mer om vanliga krukväxter som är giftiga i Don’t Feed Me To Your Cat! En guide till giftiga krukväxter.

Alocasia nebula

Ljusbehov

Alocasia nebula behöver väldigt starkt indirekt ljus. Dock ej direkt solljus då det bränner växtens blad.

Vattning

Låt alltid det översta lagret jord, ca 5-8cm) torka ut ordentligt innan du vattnar din Alacosia Juvel igen. Jorden ska vara jämnt fuktig och kolla till jorden regelbundet så du har koll på vad som är bäst för just din Alacasia Juvel. Om plantan blir övervattnad är det lättare för svampinfektioner att slå fäste. Blöta blad och geggig jord är drömmen för alla svampbakterier. Under vintern när växten har sin vila behöver den ännu mindre vatten än normalt.

Gödning

Blanda ut ett gödningsmedel, som lämpar sig för din inomhusväxt, hälften så starkt som bekrivningen säger på blandningen. Ge det till din Alacasia varannan vecka från slutet av mars till september. Under vintern ska du inte ge någon gödning alls då din Alacasia Juvel har gått in i sin vintervila. Om din växt får för mycket gödning kan det bygga upp salter i jorden som bränner bladen.

Temperatur

Alocasia växter trivs bäst i varma temperaturer mellan 15,6 °- 26,7 ° C (60-80 ° F). Alocasia växter går in i viloläge om de hålls i kallare temperaturer under 15,6° C (60°F) under en längre tid. Det gör i sin tur att de tappar sina blad och går på sparlåga. Låt de inte stå i drag eller i närheten av fläktar eller luftkonditioneringens utblås. När en Alocasia växt står i en varm miljö kan de producera ett nytt blad varje vecka som blir dubbelt så stort som bladet som växte innan.

Luftfuktighet

Alocasia Nebula växter växer bäst i en miljö med hög luftfuktighet. För att öka på luftfuktigheten runt en krukväxt, placera växten på en bricka fylld med småsten och vatten. Se till att växten sitter på stenarna och inte i vattnet. Du kan också öka luftfuktigheten genom att placera en liten luftfuktare nära växten eller gruppera växter tillsammans.

Blomning

Alocasia Nebula får krämfärgade blommor med hölsterblad, ett slags högblad som omger en kolv.

Ohyra

Sprutning av en alocasia med varmt tvålvatten några veckor hjälper till att förhindra Mealy Bugs, skalor, bladlus och spindelmider. Det håller också de stora bladen på växten dammfria. Om en alocasia-växt är infekterad med skadedjur av krukväxter, spraya med en extremt fin kommersiell insekticidolja. Detta dödar både skadedjur och deras ägg.

För att förhindra uppkomsten av skadedjur går det bra att lätt spreja din Alocasias blad med varmt såpvatten varannan vecka. Det håller bladen dammfria och skyddar växten mot ullsköldlöss, sköldlöss, bladlöss och spinnkvalster. För att ta död på ohyran och dess ägg ifall den ändå blir angripen blir du lättast av med de genom att använda dig av en butiksköpt insektsolja.

Sjukdomar

För att förhindra att din Alocasia växt angrips av olika växtsjukdomar är det viktigt att hålla bladen torra och inte övervattna plantan. Kron-, stam-, rotröta samt bladfläckssjuka och Xanthamonas är vanliga sjukdomar som din Alocasia kan drabbas av. Hittar du mötkbruna eller svarta fläckar med en gulaktig kant runt är det ett tecken på att de har blivit infekterade. Ta då snabbt bort alla fläckiga blad och redan fallna löv och låt de inte stå tillsammans med dina andra krukväxter då det är smittsamma sjukdomar. Behandla plantan med ett svampdödande medel som finns att köpa hos din blomsterhandlare.

Jord

Använd en organisk jord som är lös och luftig. Den ska innehålla mycket torvmossa. Om jorden verkar lite tung, blanda i lite byggsand eller perlite för att göra den porösare och luftgare.

Kruka

Alocasia-växter föredrar att växa i små krukor. Låt din växt fylla krukan med sina rötter innan den förflyttas till en större.

Beskäring

Plocka alltid bort alla gula löv direkt och de löv som utvecklar bruna eller svarta fläckar eftersom det kan vara ett tecken på en svampsjukdom.

Förökning

Alocasia-växter förökas genom delning av plantan. Du kan läsa mer om förökningstekniker i ordlistan.

Viloperiod

Under den sena hösten eller tidig vinter går dessa växter in i sin viloperiod. Då går växten ner på sparlåga och utvecklar inga nya blad.

Giftinformation

Alocasia-växter är mycket giftiga krukväxter med en toxicitetsnivå # 4.