Spindellilja

I denna guide:

CHLOROPHYTUM COMOSUM

Spindelliljan är en lättskött växt. Den finns i flera olika varianter och det är en rolig och tacksam växt att ta hand om. Den brukar inte kosta så mycket att köpa och den är lätt att ta skott av och föröka. Spindelliljans blad kan vara gröna, gröna med vita strimmor eller vita med gröna strimmor. Spindelliljan kommer ursprungligen från Sydafrika och tillhör familjen sparrisväxter. Ampellilja är ett annat vanligt namn för den. Dess latinska namn Chlorophytum som betyder gulgrön växt och comosum som betyder hårig. Spindelliljan är en bra luftrenare som rensar luften på skadliga toxiner. Den passar bra att ha inomhus men trivs också bra utomhus under sommaren men då helst i skuggan.

CHLOROPHYTUM COMOSUM spindellilja

LJUSBEHOV

Spindelliljan står helst i medel till starkt solljus, men aldrig i direkt solljus. De sorterna som har helt gröna blad behöver mindre solljus än de som har vitt i bladen.

VATTNING

Du kan se på bladen när en Spindellilja behöver vattnas. Om jorden är för torr så börjar de gröna bladens färg att blekna. Innan du fyller på vatten bör hälften av den översta jorden torka ut. Se till att du inte ger den vatten med för mycket salt eller kemikalier i, det får bladens ändar att bli bruna.

GÖDNING

Använd dig av ett välbalanserat gödningsmedel som du späder ut så det blir hälften så starkt. Under Spindelliljans aktiva växtfas kan du ge den extra näringen en gång i månaden. Oftare än så kommer bara att skada din växt genom att ge den bruna blad.

TEMPERATUR

Spindelliljan frodas i temperaturer mellan 7.2°C-26.7°C (45°F- 80°F).

LUFTFUKTIGHET

Spindelliljan trivs normalt i en miljö med hög luftfuktighet med klarar sig bra i vanlig inomhusmiljö. Märker du av att din Spindellilja inte mår så bra på sin plats kan du ställa ut små skålar fyllda med vatten för att öka på luftfuktigheten i rummet.

BLOMNING

A Spider plant produces very small white flowers at the ends of long stems. These flowers are usually followed by “baby spider plants” that can be used to start new plants.

Spindelliljan har långa, böjda blad. På långa stjälkar växer det små vita blommor längst ut. En Spindelliljan kan blomma vilken tid som helst på året. När blomningen är över så utvecklas det små babyplantor som kan användas till att skapa nya plantor.

OHYRA

Ullsköldlöss, spinnkvalster, sköldlöss och bladlöss är några av de skadedjur som kan drabba Spindelliljan. Genom att spreja växten med en blanding av såpa/tvål och vatten kan du förhindra uppkomsten av dessa. Spreja ca en gång per månad för att hålla de borta.

SJUKDOMAR

Spindelliljan brukar vanligtvis inte drabbas av några speciella växtsjukdomar.

JORD

Använd en bra blomjord och en bra kruka.

KRUKA

Spindelliljan gillar mindre krukor som deras rötter kan slå fäste i. Du behöver inte plantera om den förrän växtens rötter fyller hela krukan och väller ut ur jorden.

BESKÄRING

Om det dyker upp för många bebisplantor så kan du ta bort de och plantera dem i egna krukor. Bruna blad ska alltid plockas bort. Det är lätt att bladen blir bruna om du ger din växt för mycket extra näring eller om vattnet innehåller för mycket kemikalier.

FÖRÖKNING

Förökningen av Spindelliljan sker genom de små nya plantorna som bildas kring växtens stam eller genom delning.

LUFTRENANDE VÄXT

Spindelliljan är en utmärkt växt att ha hemma om du vill få en renare luft att andas in. För allergiker rekommenderas den här växten då den tar upp och binder giftiga ämnen som finns i vår luft.

GIFTINFORMATION

Spindelliljan är inte giftig.