Ming Aralia, Kinesisk aralia – Polyscias fruticosa

I denna guide:

Om du har tröttnat på dracaenaer och palmer, kan du skaffa dig Ming Aralia. De distinkta bladen på en araliaväxt kan vara spetsiga, rundade eller spenatformade. Bladens färg kan vara gröna, vita, guld och krämfärgade. Stammarna på Aralia växter är tjocka, träiga och böjda, ofta unika och med ett exotiskt utseende. Den passar bra att ha på ett bord eller i ett fönster medan den är liten men den växer sig större och får då förpassas till golvet. Det är en imponerande växt som inte passar en nybörjare. Sköts den inte på rätt sätt så tappar den fort sina blad och kan vara svår att återuppliva. Det är en giftig växt som inte bör stå där barn eller husdjur kan komma åt den.

ming aralia

Ljusbehov

För att få din Ming Aralia att växa fortare och producera fler blad behöver de ett ljus som är indirekt medelstarkt till starkt. De kan överleva i svagare ljusförhållanden men räkna då inte med att den lever upp till sin fulla potential.

Vattning

Vid vattningen bör du låta hälften av jorden torka ut innan du fyller på med mer vatten. Om du övervattnar din Aralia kan den drabbas av rotröta som också är den vanligaste anledningen till att Araliaväxter dör. Om dn växt står en miljö med lite solljus så kan det räcka att vattna den var 2-3:e vecka.

Gödning

Normalt sett behöver en Araliaväxt inte speciellt mycket gödning för att må bra. Under växtens aktiva månader kan du göda den med en kväverik växtnäring som blandas ut till hälften så svag styrka.

Temperatur

Aralia växter föredrar temperaturer mellan 15,6°- 29,4°C (60°-85°F).

Luftfuktighet

För att en Ming Aralia ska frodas och växa bättre behöver de stå i en miljö med hög luftfuktighet. En alltför torr luft kan få din Aralia att tappa sina blad.

Blomning

Även om en Ming Aralia inte blommar inomhus kan de användas till att bli en bonsaiväxt.

Ohyra

Araliaväxter klarar sig oftast ganska bra mot ohyra om man jämför med andra inomhusväxter. De kan ändå råka ut för bladlöss, sköldlöss, ullsköldlöss och spinnkvalster. För att förebygga uppkomsten av ohyra kan du spreja din Aralia med en tvål- eller såplösning.

Sjukdomar

Bortsett från rotröta som orsakas av övervattning, är Araliaväxter ganska resistenta mot de flesta sjukdomar som drabbar inomhusväxter.

Jord

Aralias behöver en torvbaserad, luftig och lätt jord. Denna typ av snabbt dränerande pottmedium förhindrar att vatten ackumuleras i jorden och orsakar rotröta.

Kruka

En Ming Aralia mår bra av att få växa i en mindre kruka trots deras storlek på bladverket. En mindre kruka torkar också ut snabbare så din Aralia inte drabbas av rotröta vid övervattning.

Beskäring

För att främja tillväxten på din Aralia bör du beskära toppen lätt.

Förökning

Araliaväxter förökas genom att ta sticklingar från stammen eller, om stjälkarna är tillräckligt tjocka, avläggning. Det är lättare att lyckas med förökningen när temperaturen ligger över 21,1°C (70°F).

Giftinformation

Aralias är giftiga växter med en toxicitets nivå #2. Alla delar av växten innehåller saponiner som orsakar irritation i mag-och tarmkanalen; illamående, kräkningar och diarré.