Påskkaktus

Namn: Påskkaktus
Vetenskapligt namn: Schlumbergera gaertneri, Rhipsalidopsis gaertneri

Påskkaktus blomma

Storlek: Buskväxande, epifytisk kaktus där stammarna kan bli över 30 centimeter långa. Stammarna är ledade och varje led blir upp till fem centimeter lång.

Läge: Vill varken stå för mörkt eller för ljust. Halvskugga är lagom. Temperaturen bör vara något varmare under knoppningen och något svalare under vintern.

Blomning: Påskkaktusen har fått sitt namn efter blomningstiden i mars-april. De hjulformade, stora blommorna utvecklas från det yttersta ledstycket, har lätt böjda kronblad och färgerna går oftast i lysande röda nyanser.

Vattning: Vattna rikligt och låt därefter jorden torka upp en aning innan nästa vattning. Var försiktig med övervattning under vintertiden, då kaktusen står svalare och förbrukar mindre vätska. Vattnet bör vara kalkfritt och det är en bra idé att duscha den någon gång i veckan.

Gödning: En svag dos kalkfri växtnäring varannan vecka under sommaren. Under vintern och efter blomningen behövs ingen växtnäring.

Jord: Sandblandad krukväxtjord, gärna med tillskott av torv och leca för bra avrinning. Vänta med omplantering till dess att blomningen är över.

Förökning: Vrid eller knip loss ett par ledstycken från plantan under våren och låt sticklingen torka ett par dagar. Därefter kan den sättas direkt i sandblandad krukväxtjord. Skydda gärna den unga sticklingen med hjälp av en plastpåse över krukan.

påskkaktus

Allmänt: Påskkaktusen påminner väldigt mycket om de andra arterna i bladkaktussläktet (Schlumbergera), och även till viss del om släktet Hatiora som dock är en separat förgrening inom kaktusfamiljen. Släktnamnet kommer från Fredrick Schlumberger som var en belgisk plantskoleägare verksam vid 1900-talets början.

Påskkaktusen har sitt ursprung i södra Brasilien, där den lever som en epifytisk buske. Den är känsligare för uttorkning än sina släktingar och kan lätt angripas av spinnkvalster, ullöss och olika svampsjukdomar. Ibland kan det vara svårt att få en påskkaktus att blomma om, men den är å andra sidan en tacksam och anspråkslös krukväxt som kan bli en mångårig bekantskap i hemmet.