Trekantseuforbia, High Chaparall, Cowboy kaktus

Namn: Trekantseuforbia, High Chaparall, Cowboy kaktus

Vetenskapligt namn: Euphorbia trigona

high chaparall

Storlek: En Trekanteuforbia blir ca 1.8–2.4 m höga när de odlas i kruka men kan bli ännu högre när de växer vilt. De blir ca 60-90 cm breda.

Läge: Trivs bäst i fönster som är vända mot syd eller öster. Ska stå ljust och klarar av att stå i direkt solljus kortare stunder. Vill ha rumstemperatur men ska helst stå lite svalare under vintern. Undvik att ha den under 15°C.

Blomning: Blommorna är vita eller vitaktiga och blommar under våren/sommaren. Kan ha svårt att blomma som krukväxt.

Vattning: Vill att jorden ska torkas ut emellanåt och det gör inget om den skulle glömmas bort att vattnas. Ska ha fuktig jord under vintern men absolut inte bli övervattnad. Om plantan inte blir vattnad tillräckligt så tappar den bladen som växer på kanterna, som ett tecken på för stor uttorkning, men får den då vatten växer de snart ut igen.

Gödning: Trekantseuforbian vill ha en svag dos extra näring någon gång då och då under sommaren. Resten av året klarar den sig oftast bra utan.

Jord: Mår bäst i dränerad sandblandad jord.

Förökning: skott, stamsticklingar.

Allmänt: Trekantseuforbian kommer ursprungligen från sydvästra Afrika.
Även om plantan ser ut som en kaktus så är det egentligen en växt inom törelsläktet och den är släkt med julstjärnan. Det är inget som syns på utseendet men på det latinska namnet.

När man vill ta nya plantor av sin Trekantseuforbia kan man bryta av sidoskotten. Låt dem sedan torka i ett par dagar och plantera dem i fuktig jord som gärna är sandblandad. Tänk på att inte täcka över skotten med plast. När plantorna är vuxna bör man plantera om dem vartannat/vart tredje år.

Alla delar av Trekantseuforbian är giftiga om man får dem i sig. Den har ämnen i sig som kan vara väldigt irriterande för huden och om den äts kan de ge en brännande känsla i munnen och svalget och ibland svullnad. Magsmärtor och kräkningar har också inträffat. Om du är känslig bör du tvätta händerna efter att du har tagit mycket i den.