Philodendron

Namn: Philodendron
Vetenskapligt namn: Philodendron spp

Philodendron

Storlek: Buskig växt som tillhör kallasläktet. Kan växa som buske, ranka, träd eller som epifyt. Blir ofta upp till 1 meter hög inomhus. Det är inte ovanligt att den blir betydligt större än så i vilt tillstånd och beroende på art.

Läge: Halvskuggigt till ljust, men inte i direkt solljus. Uppskattar rumstemperatur under hela året.

Blomning: Blommar med ofta väldoftande blommor. På vissa arter kan blommorna bli väldigt varma under kvällarna, troligen på grund av att växten reglerar värmen för att locka till sig pollinerande insekter.

Vattning: Vattnas regelbundet, men var försiktig med övervattning. Vattnas mer sparsamt under vintern. Uppskattar en ordentlig dusch med jämna mellanrum.

Gödning: Regelbundet, men inte för starkt doserat näringstillskott för krukväxter under hela året. Något lägre doser under växtsäsongen.

Förökning: Förökas genom delning och toppskott. Förökningsmetoder kan variera beroende på vilken variant som avses.

philodendron frukt

Philodendron ”frukt”. Formas vid plantans bas

Allmänt: Philodendron tillhör ett stort släkte av inbördes relativt olika varianter. Där finns över 1000 kända arter, och det finns även ett stort antal arter som än idag inte är beskrivna och katalogiserade. Philodendron har sitt ursprung i Mellan- och Sydamerika och i Västindien. Bland de i Sverige mer kända arterna förekommer bland andra Spadranka, Brokig vingranka, Purpurranka, Klätterkalla, Jätteblad och Fjäderkalla.

Det kan vara värt att uppmärksamma att Philodendron ofta innehåller giftiga och irriterande ämnen som kan ge sveda i mun och svalg, eller leda till magbesvär. Den bör därför hanteras varsamt, och  vid förökning och omplantering bör man vara uppmärksam på  om man kommer i kontakt med växtsafterna.

Philodendron kan återfinnas inte bara i regnskogsmiljöer, utan även i träskmarker, i närheten av flodbanker och i bergsområden. Under sensäsongen kan blomningen resultera i att växten bär ätliga frukter, som i smaken påminner om bananer.