Flamingoblomma

Namn: Flamingoblomma
Vetenskapligt namn: Anthurium scherzerianum

Anthurium flamingobomma

Storlek: Höjd upp till 50 centimeter, diameter upp till 30 centimeter.

Läge: Står gärna halvskuggat till ljust, men bör skuggas i söderläge.

Blomning: Hållbara orange till röda blommor. Blommar året om.

Vattning: Jämnt fuktad jord, som inte bör vara för blöt. Vattna med ljummet, gärna mjukt, vatten och fukta gärna ofta genom duschning. Vattnas mindre regelbundet under vinterhalvåret.

Gödning: Känslig för övergödning. Näringen bör vara kalkfri och tillsättas veckovis under vår och höst.

Jord: Kalkfri, gärna porös och grov jord. Anthuriumjord fungerar utmärkt.

Förökning: Förökas genom delning. Planteras i en hög kruka så att rotens hals täcks av jord. Då rotklumpen stiger över jordytan, bör den täckas av exempelvis mossa för att främja blomningen.

Anthurium

Allmänt: Flamingoblomman är en flerårig växt som är litet mer ovanlig i svenska hem. Den har i regel en cirka 30 centimeter hög stam med bladverk i botten. Blommorna är små och placerade på en orange blomkolv omsluten av, oftast, orange eller röda hölsterblad. Hölsterbladet i sig är inte en del av blomman, som många tror, utan är egentligen en variant på de vanliga gröna bladen som utgör växtens bladverk. Hölsterbladet är dock till för att skydda de egentliga blommorna som växer på blomkolven. Blommorna är tvåkönade. Vid blomningen bildas små bär som kan innehålla ett eller flera frön.

Flamingoblomman är relativt lättskött, men bör stå relativt varmt och fuktigt. Den bör inte utsättas för temperaturer under 15 grader celsius.

Flamingoblomman har sitt ursprung i de tropiska delarna av syd- och mellanamerika, troligen Costa Rica, och är i grunden en korsning av andra, äldre arter. Den växt vi idag kallar Flamingoblomma är en variant på en tidigare släkting som inte längre odlas idag. Det finns idag ett flertal korsade arter som är baserade på flamingoblomman och andra färgglada släktingar.

flamingoblomma