Silverkalla

Namn: Silverkalla
Vetenskapligt namn: Aglaonema commutatum

silverkalla

Storlek: Silverkallan är en stadig växt med kraftiga, mossgröna blad som är mönstrade i silvergrått. Kan bli upp till 50cm hög.

Läge: Den här växten tål inte solljus. Eftersom den inte behöver mycket ljus alls kan den placeras där få andra växter klarar sig, t om i badrummet där den får luftfuktigheten den vill ha. Sorter som är brokiga behöver däremot mycket ljus men ska inte stå i direkt solljus eftersom det orsakar fläckar på bladen, hos alla sorter. Låga temperaturer är något som växten inte klarar av så den bör inte stå under 15C° någon längre tid. Rumstemperatur hela året är det bästa för dess överlevnad.

Blomning: Blommar på sensommaren eller tidig höst men får mycket sällan blommor. För att få en så fin växt som möjligt ska man klippa bort de eventuella blommorna. Efter blommningen får den små röda bär som är giftiga.

Vattning: Silverkallan vill ha en så jämn vattning som möjligt. Får inte stå i blöt eller torka ut. Ska hållas lätt fuktig. Skulle den torka ut blir bladen bruna och vissnar. Vattnas mer sparsamt under vintern. Vattnas helst med mjukt vatten hela året.

Gödning: Från mars till augusti är det bra om den får krukväxtnäring en gång/vecka. Under vintern räcker det med varannan vecka..

Jord: Vill ha kalkfattig, mullrik och porös jord. Omplanteras på våren om det behövs.

Förökning: Sticklingar, då från beskärning.

Allmänt: Silverkallan kommer ursprungligen från Sydostasien.

Det är en skuggväxt som växer vilt i täta skogar med fuktigt och varmt klimat. Den förbättrar inomhusklimatet genom sina luftrenande egenskaper och den har även ganska hög avdunstingsgrad.

Man kan köpa växten i blomsterhandeln året runt men det är framförallt under den mörka delen på året då de inte får tillgång till ljus på samma sätt som de passar särskilt bra.
Den odlas som krukväxt framförallt för att den har ett så vackert bladverk.

Man bör tänka på att hela växten är giftig om den äts för att den innehåller slemhinneirriterande ämnen. Den kan även orsaka hudirritationer eller en allergisk reaktion om man är känslig.

Det är ovanligt att Silverkallan blir angripen av skadedjur eller sjukdomar, speciellt om den får duschas av ibland.