Engelsk Pelargon

Namn: Engelsk Pelargon
Vetenskapligt namn: Pelargonium x domesticum

engelsk pelargon

Storlek: Den Engelska Pelargonen blir oftast mellan 30-40cm hög men kan bli upp till 60cm hög.

Läge: Trivs mycket bra i direkt solljus och vill stå ljust för att utvecklas och blomma. Vill ha rumstemperatur under sin tillväxtperiod. Från maj kan de planteras ut eller ställas ut i kruka och mår då bäst av att stå under tak för att skyddas från de starkaste solstrålarna. För att växten ska kunna övervintra ska den stå i en temperatur på 8°-15°C under viloperioden.

Blomning: Blommar på försommaren och får då mycket stora blommor som ofta är tvåfärgade. De är många gånger rosa, vita, röda eller har olika lila nyanser. Blommorna kan även vara enkla eller fyllda. Färgen på bladen varierar också. De kan gå från mycket ljusa till djupt mörkgröna och vara tvåfärgade och lika vackra som blommorna.

Vattning: Vattnas rikligt men vill att jorden ska få torka upp lite innan nästa vattning. För hård torka gör att växtens knoppar torkar och faller och bladen blir torra och bruna i kanterna. Vattnas sparsamt på vintern men ska inte torkas ut.

Gödning: Extra krukväxtnäring behövs varje vecka efter blomning fram till hösten. På våren ges näringen varannan vecka.

Jord: Vill ha luftig sandblandad planteringsjord.

Förökning: Både rotade och orotade sticklingar.

engelsk pelargon

Allmänt: Engelsk Pelargon är en hybrid av olika pelargonarter som ursprungligen kommer från Afrika. Där växer de som buskar på savannen i söder. De lagrar vatten i stammarna och rötterna för att ha under torrperioden.

Odlarna får välja om de vill ha rotade eller orotade sticklingar. Orotade sticklingar måste kylas innan plantering för att de ska kunna bilda rötter. De tar ungefär 4 veckor att ordna. De rotade sticklingarna behöver också kylas ned för att inducera blomning. De tar ca 7 veckor. Sedan får plantorna växa till sig i ungefär 17°C under 6-8 veckor.