SaintPaulia

Namn: SaintPaulia
Vetenskapligt namn: Saintpaulia spp

SaintPaulia rosa

Storlek: Kan bli mellan 6-15 centimeter höga och 30cm i diameter.

Läge: Trivs i ljust läge, men inte i direkt solljus.

Blomning: SaintPaulia blommar rikligt och med hjälp av växtbelysning kan den blomma året om, även med våra mörka vinterdagar. Blommorna växer i stänglar med upp till 10 blommor per grupp. Blommorna är cirka 2-3 centimeter i diameter och i vilt tillstånd  är färgen lila, vit eller blekblå.

Vattning: Vattnas underifrån på fat eller i botten på en ytterkruka. Bör ej stå i för mycket fukt, låt hellre vätan torka upp innan du vattnar igen.

Gödning: Ge ingen näring under vinterhalvåret, men gärna näringslösning en gång per vecka under sommarhalvåret. Med fördel används kvävefattig näringslösning för att underlätta blomning.

Jord: Vanlig krukväxtjord fungerar utmärkt.

Förökning: Bladsticklingar med ett ca 2 centimeter långt skaft kan sättas direkt i sandblandad jord. Lagom temperatur är 20-22 grader. Låt gärna bladet luta en aning.

blå SaintPaulia

Allmänt: SaintPaulia bär sitt namn efter den tyske konsuln baron Walter von Saint-Paul Illaire, som fann växten under sin tid i Tanganyika (numera Tanzania) år 1891. Den kallas även Usambaraviol.

SaintPaulia mår väldigt bra i det nordiska klimatet, även om den inte bör vistas ute under vinterhalvåret.

Det är förhållandevis lätt att odla fram egna varianter av SaintPaulia genom att själv korspollinera olika varianter av växten. Fröna från fukten som bildas sås ovanpå jorden i en kruka, gärna med en glasskiva över, som vänds dagligen till dess de nya plantorna börjat växa. Idag anses det finnas 20 separata arter och runt 50 000 hybrider baserade på SaintPaulian. Många av dessa hybrider uppvisar numera starka färger, färgkombinationer och även olika typer av blomblad. Dagens odlade SaintPaulia uppbär därmed få likheter med de ursprungliga arter som idag återfinns i Tanzania och Kenya, men som numera i många fall hotas i sina naturliga miljöer.

SaintPaulia