Amaryllis

Namn: Amaryllis
Vetenskapligt namn: Hippeastrum x hortorum

amaryllis

Storlek: Fleråriga lökörter med bandlika blad som blir 40-50 cm långa. Blomstängeln är 45-50 cm lång och får 2-7 stora blommor, som påminner om liljor.

Läge: Bör stå ljust under växtperioden, men inte under direkt sol. Står mörkt under viloperioden. Amaryllis är känslig för frost.

Blomning: Blommar normalt under vintern och våren. För att amaryllis ska blomma till jul, är den ofta värmepreparerad.

Vattning: Vattnas en gång i veckan under hela växtperioden. Vattnas succesivt mindre under hösten, för att inte vattnas alls under de 2-3 månaderna då löken vilar och börjar skjuta nya skott.

Gödning: Vanlig växtnäring var fjortonde dag under hela växtperioden, tills blommorna vissnat ner. Ingen näring behöver tillsättas under viloperioden.

Jord: Vanlig jord fungerar bra. Den trivs också bra i luftig kaktusmylla, och det är viktigt att plantera den så att halva löken sticker upp ovanför myllan.

Förökning: Förökas lättast med hjälp av sidolökar som bildas från moderplantan. Blomståndarna bildar även frön, men de är svårare att driva upp. För att fröna ska mogna, kräver de en hel del näring från löken, vilket kan göra den för svag för att blomma igen.

rod Amaryllis

Allmänt: Namnet amaryllis är ett arv sedan Carl von Linné, som av misstag kopplade samman denna plantan med en annan växt vid namn kapamaryllis (Amaryllis belladonna). Ursprungligen placerades de i samma släkte och det dröjde till 1800-talet innan D.W. Herbert gav den sitt eget släkte (Hippeastrum).

Hippeastrum betyder ryttarstjärna eller riddarstjärna och idag finns cirka 75 kända arter av den här lök- och knölväxten. Den har sitt ursprung i det tropiska Amerika och det är endast ett fåtal arter som idag används som krukväxter.

Idag finns betydligt fler färgvarianter, inte minst i vitt och rosa, än den traditionellt julröda vi är vana vid.

rosa amaryllis