Tolv apostlar, Apostlalilja

Namn: Tolv apostlar, Apostlalilja
Vetenskapligt namn: Neomarica northiana

tolv apostlar

Storlek: Långa liljeblad i kamform, som kan bli 90 centimeter långa och ca 5 centimeter breda.

Läge: Skuggat till soligt, men inte i direkt solljus.

Blomning: Upp till 10 centimeter stora blommor, där de litet större yttre bladen ofta är vita eller gulaktiga och där de inre bladen skiftar i vackra mönster och ofta kombinerar vitt, gult, blått och ibland lila. Blomning förekommer från tidig vår till sen höst.

Vattning: Måttlig vattning rekommenderas. Den får gärna torka ut mellan vattningarna. Känslig för övervattning.

Gödning: Svag till normal dos växtnäring under våren och sommaren.

Jord: Vanlig jord för krukväxter fungerar utmärkt. Omplantering kan göras under våren om krukan börjar bli för liten.

Förökning: Var noga med att inte kapa blomman då den blommat över, då ett nytt skott skapas  inom ett par veckor. Det är lätt att sedan sätta skottet i vatten till dess att nya rötter skapats och därefter plantera detta i vanlig blomjord.

Apostlalilja

Allmänt: Med sitt ursprung i Brasilien är Apostlaliljan en väldigt omtyckt krukväxt som uppskattas mycket för det fina bladverket, men framför allt för de vackra blommorna. Blommorna är ofta väldigt kortlivade och kan i vissa fall gå från knopp till överblommade under en och samma dag. De utsöndrar en väldigt stark doft som många uppskattar, men andra kan uppleva som väl häftig.

Namnet Tolv Apostlar kommer av tron att plantan blommar först efter att den skapat tolv blad. Detta är dock inte sant, det händer att den blommar redan med hälften så många blad.

På engelska kallas den ofta Walking Iris, på grund av att den förökar sig genom de skott som bildas efter blomningen och som tynger ner blomstjälken till marken så att skottet själv kan slå rot i marken intill. På så sätt skapas effekten av att växten så att säga ”vandrar omkring i trädgården”.