Bägarranka

Namn: Bägarranka, Mandevilla, Dipladenia, Nelson
Vetenskapligt namn: Mandevilla spp

bägarranka Mandevilla

Storlek: Slingerväxt som blir upp till 1,5 meter lång. De tjocka, mörkgröna, bladen är cirka 5 centimeter långa, blanka och har en oval form. I vilt tillstånd i Sydamerika kan den bli upp till 6 meter hög.

Läge: Soligt och ljust, men var föriktig med gassande sol och risken för uttorkning under våren och sommaren. Vill ha så ljust som möjligt även under vintern och inte mindre än 16 grader varmt.

Blomning: Trattformade blommor som blir cirka 6 centimeter i diameter. De kan vara gula, rosa eller vita. Sommarblommande.

Vattning: Vattnas jämnt med kalkfritt vatten så att den inte torkar ut helt, men den bör heller inte stå för blött. Den uppskattar en ljummen dusch med jämna mellanrum.

Gödning: Vanlig växtnäring en gång i veckan under vår till höst. Ingen näring vintertid.

Jord: Vanlig blomjord fungerar bra.

Förökning: Förökas via toppskott eller stamsticklingar i samband med beskärning. Skotten kan sättas i såjord och placeras varmt och fuktigt.

bägarranka

Allmänt: Känt barn har många namn och Bägarrankan har många. Den har fått sitt vetenskapliga namn efter Henry Mandeville, som var en brittisk diplomat och även en duktig botaniker. Den har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika och har blivit populär som klätterväxt i trädgårdar och hem över hela världen. För drygt hundra år sedan, då den först kom till Europa, var den framförallt populär som prydnadsväxt vid herrgårdar och slott.

Internationellt kallas den ibland för Nelson, med hänvisning till Nelson Mandela, eftersom det därmed är lätt att komma ihåg dess latinska och engelska namn.

För att undvika att Bägarrankan blir kal nedtill, bör den beskäras regelbundet. På våren kan den beskäras ned till 5-10 centimeter om man föredrar en buskigare planta.

Bägarrankan är ett släkte som tillhör familjen oleanderväxter, i vilken det ingår cirka 120 arter med ursprung i tropiska Amerika. Ytterligare ett antal hybrider odlas idag, de flesta som krukväxter.

bägarranka