Bergspalm

Namn: Bergspalm
Vetenskapligt namn: Chamaedorea elegans

bergspalm i det vilda

Storlek: Ofta cirka 35-50 centimeter i butik. Kan bli upp till 2 meter hög.

Läge: Trivs i skuggat till rikligt, men inte direkt, solljus. I naturen lever den ofta i skuggan av högre träd, varför ett lätt skuggat läge är idealiskt. Klarar torr inomhusluft, även om den uppskattar en något fuktigare miljö.

Blomning: Blomning är relativt ovanlig. Blommorna samlas i mimosaliknande klasar och efter blomningen bildas små frukter.

Vattning: Jämnt fuktad jord, utan att det blir för blött. Den bör skyddas från uttorkning. Rikligare vattning under sommaren än under vintern och gärna en daglig dusch med kalkfritt vatten.

Gödning: Endast lätt gödning under sommarhalvåret. En halv dos gödning en gång i veckan är lagom.

Jord: Vanlig krukväxtjord, eventuellt med tillsats av extra torv.

Förökning: Via frösättning eller genom delning av äldre plantor i samband med omplantering. Den går inte att föröka via sticklingar och man bör också vara försiktig med all annan form av beskärning.

bergspalm

Allmänt: Bergspalmen är numera en vanligt förekommande krukväxt i stora delar av världen. Mycket tack vare att den är så lättskött och har en mycket lång livstid. Vissa exemplar har ärvts ner från generation till generation. Bergspalmen är en väldigt elegant palm som, till skillnad från många andra palmer, inte stjäl alltför mycket uppmärksamhet från de andra växterna i fönstret. De fjäderliknande bladen är lätt bågformade och kan bli upp till meterlånga.

Bergspalmen har sitt ursprung i Mexico och har odlats i större omfattning sedan 1920-talet. Den var även en populär växt i victorianska sällskapsrum, vilket har lett till att den på engelska ibland kallas för ”Parlor Palm”.

Den behöver bara planteras om vartannat år och för äldre plantor räcker det ofta med att bara byta ut det övre jordlagret. Var uppmärksam på skadedjur i torrare miljöer, och undvik att utsätta den för bladglans, då det kan skada palmen allvarligt.