Blomstervagga

Namn: Blomstervagga
Vetenskapligt namn: Rhoeo spathacea

blomstervagga

Storlek: Blomstervaggan har ett väldigt vackert bladverk och blir ca 30 cm höga. Bladen är mörkt metallicgröna på ovansidan och lila på undersidan. De växer upp och utvecklas som en rosett från basen och de blir också upp till 30cm långa och ca 7.5cm breda..

Läge: Den trivs som bäst på en ljus plats men undvik starkt solljus och stark innebelysning.

Blomning: Den är en växt som blommar sporadiskt under hela året. När våren och hösten kommer får den ofta stora perioder med mycket blommor. Blommorna är små, vita och båtformade. De växer ut från högbladen i bladvecken ungefär som en vagga. Det växer alltid ut 3 små blommor i varje högblad.

Vattning: Eftersom det här är en växt som nästan är en sumpväxt trivs den bäst när den vattnas ganska rikligt. Vill stå lätt fuktig men klarar att bli lätt uttorkad under korta perioder som under vintern. Då mår den bra av att få torka ur något mellan vattningarna.

Gödning: Mellan April till September trivs den bra av att få gödas varannan vecka medans den inte behöver gödas alls under vintern.

Jord: Vill ha en väldränerad, näringsrik jordblandning. De behöver en väldigt liten mängd jord och är kända för att tåla de flesta jordförhållanden.

Förökning: Frösådd och Sidoskott. Skotten tas på våren eller hösten och frön från blommorna.

Allmänt: Blomstervaggan härstammar ursprungligen från Mellan Amerika och Mexico. Den växer vilt i tropikerna och andra varma klimat.

Det är en växt som växer mycket snabbt. Omplanteras ungefär varannat år eller vid behov. I vissa delar av USA är det t om förbjudet att kasta växten ute för att det nästan blivit ogräsvarningar för att den har en förmåga att sprida sig lätt och att överleva det mesta.
Den ska helst inte beskäras.

Det är mycket sällan som blomstervaggan angrips av skadedjur eller sjukdomar framför allt om den får duschas av emellanåt.

Blomstervaggan är inte direkt giftig men kan orsaka stora matsmältningspromblem om man skulle få i sig stora mängder av den.