Bougainvillea, trillingblomma

Namn: Bougainvillea
Populärnamn: Trillingblomma, Trillingranka

Bougainvillea

Vetenskapligt namn: Bougainvillea

Storlek: Kan bli 10-15m hög när den växer vilt.

Läge: Bougainvillea vill helst ha det så ljust som möjligt och uppskattar att få stark och direkt sol på sig. Trivs i söderläge.

Blomning: Som krukväxt blommar den mellan maj-oktober och om de beskärs kan de blomma året runt i rätt klimat(t.ex. södra Europa). Alla blommorna är vita och sitter tre och tre. De omges av 3-6 stycken högblad. De är tunna som papper och mycket vackert färggranna. Högbladen är oftast rosa, röda, orange, vita, gula eller olika nyanser av lila.

Vattning: Krukjorden bör hållas lätt fuktig under vintermånaderna men vill helst torka ut lite mellan vattningarna under resten av året. Bör inte övervattnas då det kan få plantorna att utesluta blomning.

Gödning: En Bougainvillea är mycket känslig när det gäller brist på mangan och järn. Vattna därför med näringslösning som innehåller det varje vecka under perioden april-juli. Behöver oftast ingen extra näring under resten av året

Jord: Vill ha krukväxtjord av hög kvalitet blandat med lecakulor.

Förökning: Frösådd

röd Bougainvillea

Allmänt: Bougainvillea är ett släkte klätterväxter och kommer ursprungligen från Amazonas regnskogar i Sydamerika. De är uppkallade efter Louis Antoine de Bougainville som var en upptäcktsresande amiral från Frankrike. Han fann växterna under en expedition i Brasilien 1766 och släktet fick namnet efter honom.

Ska en Bougainvillea övervintra bör den beskäras kraftigt och sedan ställas i en källare, uterum eller liknande. Se till att den har det ljust och svalt. Den trivs med en temperatur så låg som 6°C under dess viloperiod.

Växten bör omplanteras varje år på våren och de frodas bäst i stora krukor. De är plantor som växer kraftigt, speciellt efter blomning. För att den ska blomma nästkommande år bör de ansas. Klipp bort och korta av svaga sidoskott och placerade den på en plats som är varm.

En Bougainvillea kan även stå utomhus i Nordeuropa där det är kyligare. Där kan den stå i lä skyddad från vinden, på en varm, solig plats från maj-september.

trillingblomma