Cattleya orkidé skötsel

I denna guide:

Cattleya är namnet på ett genus in orkidéfamiljen Orchidaceae. I detta genus finner vi 42 olika kända orkidéarter, av vilka flera har använts för hybridisering inom orkidénäringen. Det finns numera Cattleya hybrider där blommorna kan bli över 15 cm stora. Du kan också välja från en brokig samling av olika färger när du köper Cattleya orkidéer, dock finns Cattleya (ännu) inte i sann blå och svart. De vilda Cattleya orkidéerna växer från Costa Rica i Centralamerika till den södra änden av tropiska Sydamerika.

cattleya

Cattleya orkidé – plantering och omplantering

Det är viktigt att det du planterar din Cattleya orkide i ett substrat som är bra på att leda bort vatten. Vanlig blomjord blir för fuktig och även om orkidén kan lyckas överleva ett tag så mår den inte bra. Det finns också en risk för att olika sorters mögel börjar växa i jorden. Orkidéjordsblandningar som innehåller grova eller medium grova barkbitar fungerar oftast bra för Cattleya orkidéer.

Normalt sett behöver man omplantera en Cattleya orkidé efter 2-3 år, eftersom den då har hunnit växa ur sin kruka. Att plantera om orkidén oftare en så är inte rekommenderat, såvida inte substratet blir dåligt tidigare. Om du t ex ser att substratet blivit infekterat av mögel ska du plantera om din Cattleya orkidé så snart som möjligt. Det samma gäller substrat som slutat dränera väl.

Cattleya orkidé – temperatur

Eftersom de vilda Cattleya orkidéerna växer i tropikerna behöver dessa växter varma temperaturer för att må bra. En frisk och väletablerad Cattleya orkidé kan normalt hantera en kortvarig exponering för olämpliga temperaturer, men det är alltid bra att försöka undvika sådana situationer så långt som möjligt. Den rekommenderade dagstemperaturen är 24-29˚ C. Orkidén mår bra av en något lägre nattemperatur, runt 15.5-18˚ C.

Cattleya orkidé – ljus

Cattleya orkidén mår bra av mycket solljus, men den bör skyddas mot den starka middagssolen. Skugga är rekommenderad mellan klockan 11 och 15, i alla fall under de tider på året då solen är särskilt stark. Under morgonen och eftermiddagen vill orkidén gärna ha så mycket solljus den kan få. Om bladen på din Cattleya orkidé blir mörkgröna beror det troligen på ljusbrist. Om de istället blir gulaktiga har växten troligen utsatts för alltför starkt solsken. Den ideala bladfärgen är ljusgrön.

cattleya orkide

Cattleya orkidé – vatten

De vilda Cattleya orkidéerna är epifyter, vilket innebär att de inte växer i jorden undan på trädgrenar och liknande. Detta gör att Cattleya orkidéer är vana vid att vattnet kvickt rinner undan efter varje regn. Tvingas de stå med rötterna i blöt kan de lätt brytas ned. Det är därför viktigt att du låter substratet torka ut mellan vattningarna.

Cattleya orkidé – näring

Cattleya orkidéer mår bra av att få blomsternäring året om utan någon viloperiod. En blomsternäring rik på kväve rekommenderas.