Doftranka

Namn: Doftranka
Vetenskapligt namn: Stephanotis floribunda

doftranka

Storlek: Klättrande buske som kan bli upp till fyra meter hög. Bladen kan bli upp till 15 centimeter och blommorna upp till 6 centimeter långa.

Läge: Bör stå ljust, men skyddas från direkt solljus. Trivs i normal rumstemperatur, men bör stå svalt under vinterhalvåret. Dock inte kallare än 12 grader celsius.

Blomning: Grupper av vita blommor i rörform, med ett bräm bestående av fem flikar. Sommarblommande.

Vattning: Vattnas regelbundet, men med möjlighet för jorden att torka upp mellan varven. Doftrankan klarar torka väl, men bör inte utsättas för detta under vintervilan eller blomningen. Mår bra av att duschas ofta.

Gödning: En normal dos näringslösning en gång i veckan under sommaren. Inget näringstillskott under vintern.

Jord: Omplantering i normal krukväxtjord fungerar fint. Vid plantering av sticklingar, mår skotten bra av att planteras i något sandblandad jord.

Förökning: Förökas genom frösådd eller med hjälp av avläggare och toppsticklingar. Skydda gärna med en tättslutande plastpåse till dess att skotten börjar växa. Det kan vara svårt att rota sticklingarna.

doftranka i kruka

Allmänt: Doftrankan har sitt ursprung på Madagaskar och är känd för den starka doft den utsöndrar. Doften påminner till viss del om den från äkta jasmin, vilket har givit den dess engelska namn Madagascar Jasmine. De är dock inte alls besläktade. Doftrankan tillhör familjen mjölkörter (Asclepiadaceae), medan jasmin är en olivväxt tillhörande släktet Oleaceae.

Doftrankan odlas i Sverige oftast som krukväxt, men växer ofta till sig väldigt snabbt. Under en enda sommar kan doftrankan växa över två meter. Det är viktigt att erbjuda doftrankan ett stöd att klättra på och under våren är det lämpligt att avlägsna döda eller tunna rankor, samt reda ut de kvarvarande rankorna och bereda dem bra möjligheter att fortsätta växa under sommaren. Blommor och knoppar är ofta känsliga för beröring och riskerar falla av vid ovarsam hantering.