Fingerranka

Namn: Fingerranka
Vetenskapligt namn: Syngonium podophyllum

fingerranka Syngonium podophyllum

Storlek: Den är ca 45-60 cm hög

Läge: Vill ha det ljust till halvskuggigt. Starkt eller direkt solljus bör undvikas. Rumstemperatur eller något svalare. Gärna en bit in i rummet och inte direkt på fönsterbrädan

Blomning: Blommar på våren Den har stora gröna, lite lätt spetsiga blad med mönster i vitt och vita eller vitaktiga blommor.

Vattning: Vill vattnas måttligt. Tål lättare uttorkningar men mår bra av att ha jorden lite lätt fuktig. Vil duschas då och då, speciellt på vintern.

Gödning: Måttlig gödning vid behov

Jord: Vanlig blomjord

Förökning: Frösådd och sticklingar

fingerranka

Allmänt: Fingerrankan kommer ursprungligen från Mellanamerika och har varit en krukväxt hos oss människor sedan sent 1800-tal.

Andra namnvarianter på Fingerrankan är Gåsfot, Pilspetsranka, Urskogens slinga och Kaninöron. Den är mycket populär bland växtjägare.Det finns flera olika namnsorter finns med lite olika utseende. Den största skillnaden är det vita mönstret på bladen som kan variera i form och storlek på plantan. Vissa har blad som nästan är helt gula eller eller vita Den mår bra av att få stå en bit in i rummet och plantan är så tålig att den till och med trivs i en hall.  Det är viktigt att den inte står i direkt solljus för då blir bladen lätt mycket grå och livlösa.

Med tiden blir Fingerrankan en stor växt som tycker mycket om att klättra med hjälp av antingen stänglar eller annat. De unga växterna har den bästa färgen på bladen så om man vill ha en klar färg på sin växt så kan man ta bort den äldre rankorna när de börjar blekna.

Om luften är väldigt varm och torr där Fingerrankan lever kan den angripas av Spinnkvalster, annars är sjukdomar sällsynta hos denna växt.

Hela Fingerrankan är giftig,hud och slemhinneirriterande, så den bör inte finnas i närheten av djur eller människor som av någon händelse kan få den i sig.Om någon råkar äta av den kan den orsaka stor smärta i munnen