Fiskstjärtspalm

Namn: Fiskstjärtspalm
Vetenskapligt namn: Caryota urens

fiskstjartpaln

Storlek: Fiskstjärtspalmen blir oftast 7-9 m hög och bladen som liknar fiskstjärtar kan bli 60 cm och sitta på 3,5 m långa bladstjälkar.

Läge: Behöver mycket ljus för att trivas och mår bäst i direkt solljus men kan växa både i halvskugga och skugga. Vill ha det varmt men en äldre planta kan överleva lätt frost och i en temperatur på ned till -3°C.

Blomning: Palmen blommar uppifrån och ned och när den haft sist sista blomning dör plantan. De ljusgröna bladen får en klunga vita blommor och sedan frukter. Frukterna är röda och ca 1cm stora.

Vattning: Behöver vattnas väl men måste ha bra dränering i krukan.

Gödning: Extra näring kan ges vid behov

Jord: Fiskstjärtspalmer föredrar jord som är fyllig och väldränerad. Jord blandad med torv och lecakulor kan vara bra.

Förökning: Frösådd eller stamdelning.

vuxen fiskstjärtpalm

Allmänt: Fiskstjärtspalmen kommer ursprungligen från Malaysia. Namnet har den fått efter sina fiskstjärtsliknande blad. I Indien och andra asiatiska länder som har rätt klimat odlas de ute som busk avgränsare och som dekoration i större planteringar. Deras rötter rotar sig ganska nära jordytan så det är bra om de skyddas från stark vind.

I bladen finns fibrer som används till borstar, korgar, kvastar och liknande. Man kan skära av unga blomställningar och tömma dem. De innehåller en sav som har hög sockerhalt och den används till palmvin, arrak och andra typer av alkoholhaltiga drycker.

Fiskstjärtspalmen som krukväxt är mycket populär i kontorsbyggnader och stora entréer.

Undvik all kontakt med de röda frukterna som palmerna får. De innehåller syror som är giftiga att få i sig på alla sätt och kommer de i kontakt med huden kan man få allvarlig sveda i skinnet. I många fall blommar de inte inomhus eller så beskärs blomställningarna innan de producerar de här frukterna.