Flaskpalm (Flasklilja)

Namn: Flaskpalm, flasklilja
Vetenskapligt namn: Beaucarnea (Nolina) recurvata

flaskpalm

Storlek: Flaskpalmen har en stam som liknar formen på en flaska. När den växer vilt kan basen på stammen bli upp till 3.7m bred, och 9m hög.. När de odlas i kruka kan de bli upp till dryga 2m höga. Bladen är långa och smala och hänger nedåt. De är Ca 1m långa och bara 2.5cm breda vare sig de växer i kruka eler vilt.

Läge: Vill helst ha stark sol och mycket ljus, i ett fönster eller på en balkong, men klarar sig även en bit in i rummet under en längre period. en kan tåla stark sol i ett fönster eller balkong. Men även klara sig lång tid en bit in i rummet. Vanlig rumstemperatur är det optimala.

Blomning: Är ständigt gröna om de sköts om på rätt sätt. Bara större exemplar får blommor. De är vackert gräddvita och växer i knippor ovanför bladen

Vattning: Vattnas rikligt men oregelbundet så att den hinner torka ut emellan. Flaskpalmer som odlas som krukväxter är speciellt känslig mot övervattning men är tåliga när det gäller uttorkning.

Gödning: Måttligt med gödning.

Jord: Vill ha väldränerat och sandblandad jord.

Förökning: Sticklingar som tas under våren.

Beaucarnea flasklilja

Allmänt: Flaskpalmen kommer ursprungligen från Mexico. Där växer de i buskiga ökenområden i söder. De tillhör knölsuckulenterna. Ett annat namn för flaskpalmen är flasklilja.

De är ganska lika en vanliga palm förutom att de har stora tofsar med blad på slutet av sina grenar. Först en kraftig stor stan som delas i flera minde. Grenarna pekar uppåt men bladen hänger nedåt.

Stora, mogna plantor kan klara sig ned till ca -8C° men det är inget som de bör utsättas för.
Flaskpalmen kan även leva i ett rums med air-condition sålänge som den får starkt ljus. Det är annars en mycket bra planta att ha i en stenträdgård, men i ett lite varmare klimat.