Flitiga Lisa

Namn: Flitiga Lisa
Vetenskapligt namn: Impatiens walleriana

flitiga lisa

Storlek: Flitiga Lisa är en låg sort som växer på ett utbrett sätt. De blir ungefär 20-35 cm höga.

Läge: Trivs på ljusa platser men inte i direkt solljus. Kan även trivas bra på halvskuggiga platser. De är mycket frostkänsliga. Vill ha normal rumstemperatur men om temperaturen skulle bli högre än 24C° är det nödvändigt att öka luftfuktigheten för plantan. På vintern är det bra att se till att temperaturen inte sjunker under 14C°.

Blomning: Inomhus kan Flitiga Lisa blomma nästan året om och utomhus blommar de hela sommaren. Plantorna har stora vackra blommor i varierande färger som t ex vit, rosa, röd, orange, laxfärgade eller lila. Vissa har dubbla kronblad eller kan vara tvåfärgade. Är känd för att blomma rikligt.

Vattning: Flitiga Lisa ska vattnas rikligt och regelbundet. Detta är extra viktigt vid odling i kruka inomhus. På sommaren ska Flitiga Lisa vattnas mycket rikt och det är viktigt att inte jorden torkar ut men på vintern är en sparsam vattning det bästa för plantan och torrare jord att föredra.

Gödning: Från vår till höst kan krukväxtnäring ges i samband med vattning en gång i veckan.

Jord: Vill ha välgödslad, mullrik jord. Får inte vara för hårt packad.

Förökning: Frösådd, Sticklingar

flitiga lisa

Allmänt: Flitiga Lisa kommer ursprungligen från Nya Guinea, Salomon-öarna och Östra delar av Afrika. Det är en ettårig blomma som är en bra planteringsväxt att ha även utomhus. Innan de planteras ut bör de härdas då de är känsliga för frost. Den blommar mycket bra även om den skulle bli planterad i skugga. Flitiga Lisa är tålig då den tål en kylig o regnig sommar.

Om man vill ha fylligare plantor bör man toppa och ansa dem flera gånger.
De passar lika bra i amplar och krukor som i lådor eller planterade fritt.

De är passande för allergiker