Fönsterviva

Namn: Fönsterviva
Vetenskapligt namn: Primula obconica

Fönsterviva

Storlek: Fönstervivan blir cirka 30cm hög

Läge: Vill stå ljust men inte i direkt solljus. Trivs bäst i rumstemperatur. Kan utplanteras men då helst på en skuggig plats.

Blomning: Börjar blomma på våren och kan fortsätta ända in på hösten. Blommorna är oftast vita, röda, rosa eller lavendelblå. Kan övervintra som grönväxt.

Vattning: Man bör vattna Fönstervivan rikligt och regelbundet och se till att den håller en jämn fuktighet. Får inte torka ut när den blommar.

Gödning: Ge plantan en svag dos näring varannan vecka under blomningstiden.

Jord: Vanlig jordtyp

Förökning: Frösådd.

Fönsterviva

Allmänt: Fönstervivan kommer ursprungligen från Kina.

Det finns ungefär 400 olika Primula arter, som vi känner till, varav sju stycken arter även växer vilt i Sverige. Många arter och hybrider odlas som prydnadsväxter.

Det finns många som inte kunde ha Fönstervivor förut för att de kan orsaka klåda och liknande besvär. Nu är det lyckligtvis inte så längre. Förädlarna har nu fått bort just det ämnet som orsakar irritationer i huden. Ämnet heter primin och finns i kristallerna, som finns i de fina håren på bladen. När man då rör på de lätt håriga bladen får man en vätska på huden och det är den som orsakar obehag, speciellt om man är känslig. Köper du en Fönsterviva med en dekal på som det står ”Touch me” vet du att det är en Fönsterviva som är säker utan primin.

Fönstervivan är en flerårig växt så om den sköts om på rätt sätt kan man njuta av dess blommor nästan året runt, i flera år. Man kan undra hur den orkar blomma så länge. På plantans stänger växer blommorna i en så tät krans att de ser ut som en boll. När en blomma vissnar nyper du bara av den, själva blomman, och låter dess hölje sitta kvar. Detta är inte bara dekorativt utan gör att det växer ut nya blommor i mitten av kransen och så kan det fortsätta. Klipp inte bort hela stängeln för då missar du chansen att få din Fönsterviva att blomma mycket längre.

Fönsterviva primula