Förbered dig (ifall olyckan är framme)

förstahjälpen alun. plåster, sårtvätt

Att plantera om och beskära krukväxter kan vara mycket roligt. Men det kan tyvärr också leda till till skador. Det finns en risk att man skär sig själv med en sax eller en kniv medan man beskär krukväxter. Dessa skador är sällan allvarliga men det är ändå alltid bäst att vara förberedd på dem. Se till att alltid ha första hjälpen till hands om olyckan är framme så att du snabbt kan tvätta såret, stoppa blödningen och plåstra om såret för att förhindra att ny smuts tränger in.

Det finns massvis av första hjälpen lådor som man kan köpa. Man kan också själv köpa lösa produkter för att bygga sin egen förstahjälpenlåda. Bland det viktigaste att ha sin låda (när man arbetar med krukväxter) är:

Plåster

De flesta skador kommer att vara mycket små och i dessa fall räcker det ofta att tvätta såren och sätta på ett plåster. Köp båda plastplåster och plåster som kan andas. Sätt på ett plastplåster om du vill arbeta mer med växter och smutsigt vatten/blöt jord. När du är klar med detta är det bäst att byta till ett annat plåster som låter såret andas.

Bandage

Det är bra att han bandage ifall man får ett sår som är för stort för ett plåster. Ett sår behöver inte vara allvarligt för att vara för stort för ett plåster. Ett långt grunt skärsår är ett bra exempel på när ett plåster inte räcker men där skadan trots detta inte är allvarlig och normalt inte behöver vård.

Det är bra att ha bandage för att binda sår och stödbandage ifall man gör illa en led.

Alun

Alun är handelsnamnet för kaliumaluminiumsulfat (Kal(SO4)2·12H2O). Alun har en blodstillande verkan och hjälper till att stoppa blödningar. Detta kan vara mycket bra för att få olika sår att sluta blöda innan man sätter på et plåster eller bandage. Alun säljs som alunstift, pulver och block.

Rakstift innehåller vanligen alun. Produkten kan därför redan finnas i ditt hem utan att du vet om det. Det är alunet i för blödningen att sluta när man använder en rakstift på ett raksår.

Det är också relativt vanligt att barnfamiljer har alun i sitt kök eftersom alun ofta används i trolldeg för att göra den mjuk och för att den skall hålla längre.

Sårtvätt

Man skall alltid ha något typ av sårtvätt tillgänglig så att man kan rengöra sår och få bort alla bakterier. Det finns många olika alternativ att välja mellan.

Pincett

Ibland kan det vara mycket svårt att få ut små stenkorn och annan smuts ur ett sår utan en pincett.  Det är därför bra att ha en tillgänglig.

Bakteriedödande salva

Det kan vara bra att ha en bakteriedödande salva som man kan lägga på såret efter att man har tvättat det. Detta motverkar att nya bakterier tränger in i såret och infekterar det.