Gloxinia

Namn: Gloxinia
Vetenskapligt namn: Sinningia speciosa

gloxinia krukväxt

Storlek: Bladen på Gloxinian har genom åren varit ganska stora och spretiga men har lyckats få fram nya sorter som fått en lite mindre bladstorlek som passar för fönsterbrädan.

Läge: Ljus till halvskuggig placering men skydda den mot direkt sol

Blomning: Blomning från vår till höst, det beror mest på ljuset.

Vattning: Vattningen måste skötas noggrant. Jorden ska hållas fuktig men inte blöt. Vattnas helst på fatet eller vid sidan av knölen.

Gödning: Vattnas med svag näringslösning vid varje vattning, även då på fatet eller vid sidan av knölen, eller blanda näringspellets i jorden vid plantering.

Jord: Vanlig, luftig blandning av blomjord och perlit är bra.

Förökning: Kan förökas med toppsticklingar, frön eller med rhizomer som bildas i jorden.

gloxinia skötsel

Allmänt: Gloxinia härstammar från Sydamerika och trivs i dess fuktiga och varma klimat. Den trivs därför i rumstemperatur och gärna med hög luftfuktighet.

Hör till familjen Gesneriaceae. Gloxinian är rhizombildare. Det finns många olika arter och utseendet mellan dem varierar starkt.

Den storblommiga gloxinian har en vacker lyster på ytan som ger känsla av sammet. De småblommiga är nätta och med flera smala klockor på en stängel.  Bladen är sammetslena och varierar i storlek och form mellan olika sorter. Plantan varierar mycket i utseende över huvud taget men det som alla sorter har gemensamt generellt är att dess blommor är klockformade. Oftast dominerar klockorna över bladen men kan ändå variera i färg, storlek och form och även hur de sitter på stänglarna

Under vintern kan man förvara knölen i krukan, gärna mörkt och svalt. Plantera om när du ser nya skott, ansa plantan så den mår bra, och börja ge den lite vatten igen.

Gloxinian har haft upp och nedgångar i sin popularitet men just nu känner man att den är på väg uppåt igen.

gloxinia gloxinia