Hängsparris

Namn: Hängsparris
Vetenskapligt namn: Asparagus aetiopicus

hängsparris blomma

Storlek: De är klättrande till hängande buskar och kan bli 7 meter långa. De bladlika småskotten, är 1-4 cm långa och 1-2 mm breda och sitter 3-6st gruppvis.  Blommorna är cirka 3 mm i diameter och frukterna kan bli cirka 5-7mm.

Läge: De trivs bäst i ljusa rum men bör inte stå i direkt solljus under sommarhalvåret. Under vintern bör de stå lite svalare, ungefär 15-16ºC men de kan klara sig även om de inte får en svalare plats.

Blomning: Hängsparrisen kan blomma under sommaren och har små vita blommor. När blomningen är över kommer det runda röda bär. Bären innehåller ett svart frö och det har lätt för att gro och växa.

Vattning: På sommaren bör man vattna rikligt då det går åt mycket vatten på grund av den enorma växtkraften. Den behöver ganska mycket vatten även vintertid, men kanske bara någon gång per vecka. Låt jorden torka upp något mellan vattningarna året om.

Gödning: Från mars till oktober behöver Hängsparrisen bli vattnad med näringslösning cirka en gång i veckan. Den behöver även näring resten av året men då räcker det med en gång i månaden.

Jord: Plantan bör helst omplanteras varje år på våren. Yngre plantor planteras i vanlig standardjord med eventuellt lite trädgårdskalk. Tänk på att dränera. När Hängsparrisen är några år räcker det med att byta ut det översta jordlagret. När man planterar om Hängsparrisen kan man passa på att beskära rötterna och dela plantan till flera mindre plantor.

Förökning: Dela på plantan i samband med omplantering eller fröså med plantans självproducerade frön som finns i dess bär.

hängsparris

Allmänt: Alla sparrisarter härstammar från början från de tropiska och subtropiska delarna av Afrika. Så sent som på mitten av 1800-talet kom de första exemplaren till Europa.

Även om Hängsparrisen kan bli mycket stor används den mest som krukväxt i vårt klimat.

Hängsparrisen kan gärna användas i bukett som ”lite grönt”, men tänk på att de klargröna barren döljer taggar så hantera den varsamt.