Juvelblomma

Namn: Juvelblomma
Vetenskapligt namn: Guzmania

juvelblomma Guzmania

Juvelblommor (Guzmania) tillhör ananasväxter och är ett släkte med ca 160 olika arter.

Storlek: De flesta arter blir ungefär 60cm höga som krukväxt

Läge: Juvelblommorna är tropiska växter som vill ha en hög temperatur året om, ca 18-23C° och aldrig under 18C°. Den vill stå ljust men undvik direkt sol. Trivs med hög luftfuktighet och kan stå en bit in i rummet.

Blomning: Blommar mellan våren och hösten. Blommorna  blommar inte så länge men axen är färggranna och de kan hålla i 2-3 månader. Spirorna som växer från de grönglänsande bladrosetterna har nästan alltid olika klara färger. Bladrosetten blommar endast en gång, sen bildar den nya fräscha plantor som man kan plantera om moderplantan skulle dö efter sin blomning.

Vattning: Vattnas med ljummet (20C°), kalkfritt vatten och jorden ska vara lätt fuktig . Vattna i bladrosetten och se till at det alltid finns lite vatten där. Om rötterna skulle stå i blöt för länge eller för kallt är det lätt att de ruttnar. Duscha växten dagligen under sommaren.

Gödning: Ge en halv dos näringslösning i månaden från vår till höst, resten av året behöver den ingen.

Jord:  Den bästa jorden för juvelblommorna är Bromeliajord som kan vara svår att få tag på. En annan typ av jord som också går bra är 25% vanlig blomjord, 25% hackad torv, 25% tvättat sand(grov) och 25% hackad tallbark.

Förökning: Avstickare

juvelblomma

Allmänt: Juvelblommorna kommer ursprungligen från Tropiska Amerika.

Namnet Guzmania är efter Anastasio Guzman som var en spansk växtsamlare på 1700-talet.
De som de olika arterna som finns som krukväxter  har gemensamt är att de flesta ska skötas på samma sätt. De är ofta både lättskötta och hållbara.

Många av arterna växer som epifyter på träd när de växer vilt i regnskogarna.

De används ofta både som ensam växt och i stora planteringar med andra olika växter.